latinica  ћирилица
08/10/2021 |  18:26 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

ИРБ наставља се подршком привреди Републике Српске (ВИДЕО)

Влада и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске и даље ће помагати и подстицати привреднике да унаприједе пословне активности и постигну што боље резултате. Тако ће бити и у Херцеговини. Пословница ИРБ отворена је у Требињу, а локални привредници имали су прилику да изнесу проблеме, али и идеје о начинима унапређења привредног и пословног амбијента.
Отворена пословница ИРБ у Требињу - Фото: СРНА
Отворена пословница ИРБ у ТребињуФото: СРНА

Владимир Јанковић привредник је из Требиња и власник турстичке агенције. Пандемија је оставила несагледице посљедице, посебно у области којом се бави и за њега је неопходно и даље имати подршку Владе. Важно му је отварање канцеларија ИРБ-а за регију Херцеговине јер су програми те банке добродошли за очување привреде.

- Сви програми су добродошли. ИРБ сада мора повести што више рачуна о нама јер је дошло вријеме да се мора сачувати привреда, да би све око нас остало и опстало - истиче Јанковић.

Сви фондови којима управља ИРБ на услузи су привредницима у Републици Српској и та банка подржава комплетну привреду.

- Привредне активности нису исте у свакој регији и проблеми који прате одређене привредне гране су од регије до регије различити. Карактеристика херцеговачке регије је виноградарство и требамо ићи у том правцу - изјавио је в.д. директора ИРБ Дражен Врховац.

Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва, нагласиоје да је његово министарство прошле године кроз одређене измјене закона и кроз смањење и укидање појединих такси растеретили привреду у висини од 9,1 милион марака.

Законом о подстицајима за повећање плате ресорно министарство у овој години исплатило је привредницима 18 милиона марака, а најављу и унапређење тог закона.

- Морам заиста похвалити наше привреднике јер су упркос пандемији постигли неповјероватан раст производње. Ми морамо бити на руци нашим привредницима и у нарендом периоду да их даље подстакнемо и помогнемо да би наставили своју производњу - нагласила је министарка финансија Зора Видовић.

Из Владе Српске стиже и најава интензивирања сарадње и преговора са привредницима, јер се припрема Програм економске политике за 2022. годину.