latinica  ћирилица
09/10/2021 |  08:27 | Аутор: СРНА

Мокри и клизави коловози, одрони на путевима

У Републици Српској и Федерацији БиХ овог јутра су мокри и клизави коловози, а на свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина учестали су одрони камења и земље на коловоз, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.
Киша - Фото: Novosti.rs
КишаФото: Novosti.rs

Одрони су нарочито изражени на дионицама Карановац-Кнежево-Угар, Бањалука-Мркоњић Град, Сарајево-Фоча и Рогатица-Вишеград, а возачима се саветује максимално опрезна и спорија вожња, јер овакви временски услови повећавају број саобраћајних незгода.

Због радова измијењен је режим у одвијању саобраћаја на путевима Драксенић-Врбашка, Козарска Дубица-Драксенић-Јасеновац, Градишка-Нова Топола, Црквина-Модрича1 и Шешлије-Јоховац, Устипрача-Међеђа, Тедин Хан-Криж, Котор Варош-Ободник, Ћесим-Придворци, Језеро-Шипово.

Због санације на магистралном путу Брчко-Бијељина, на дијелу који пролази поред ријеке Саве, у рејону Гредица и Сандића, од 7.00 до 17.00 часова саобраћај се одвија успорено уз повремене 15-минутне обуставе саобраћаја. Постављена је привремена саобраћајна сигнализација.

Због извођења деминерских радова до 15.00 часова привремено се обуставља саобраћај на путевима Брод на Дрини-Шћепан Поље, у близини граничног прелаза "Хум", у Војковићима у Улици Друге сарајевске бригаде – Крупац /Улица Равногорска/, на путу Брод-Оџак /Клакар Доњи/, на путу Дервента-Подновље, у мјесту Горњи Божинци,

Измијењен је режим у одвијању саобраћаја због извођења радова у тунелу "Каловита брда" на магистралном путу Љубогошта-Пале, у тунелу Чељиговићи на путу Лапишница-Љубогошта, у тунелу "Угар" на путу Црна Ријека-Угар.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-ГП Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен, саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац-Мраковица саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

На путевима Чајниче-Миљено у мјесту Луке и Укрина-Горња Вијака због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Због превоза вангабаритног терета возачитреба да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње на путевима Станић Ријека-гранични прелаз /ГП/ Брод, Леденице-Црквина-ГП Шамац, Цапарде-ГП Каракај и Станић Ријека-Каруше.

Забрањен је саобраћаја за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље-Подновље због оштећења коловоза, за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку у мјесту Трн јер нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Од вечерас више неће бити ноћних обустава саобраћаја у тунелу Црнаја на путу Коњиц-Јабланица, па ће се и током ноћи саобраћати једном траком-наизмјеничним пропуштањем возила.

На ауто-путу "А-1" због радова на дионици Сарајево сјевер-Подлугови, саобраћа се двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

На путу Тузла-Калесија због радова у тунелу Чакловићи саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

Спорије саобраћање због извођења санационих радова могуће је и на путним правцима: Доњи Вакуф-Јајце, Топчић Поље-Жепче, Груде-Љубушки, Ливно-Шуица, Хутово-Столац и Језеро-Шипово.

На граничним прелазима нема дужих чекања на прелазак границе.

До 12. октобра, гранични прелази Габела - Габела Поље један, Козарска Дубица - Хрватска Дубица, Вагањ - Били Бриг, Хаџин Поток - Боговоља, Орахов До - Слано и Дужи - Имотица отворени су за путнички саобраћај као међународни гранични прелази.