latinica  ћирилица
09/10/2021 |  08:32 ⇒ 08:32 | Аутор: СРНА

Си обећао "поновно уједињење" са Тајваном

Кинески предсједник Си Ђинпинг обећао је данас да ће реализовати мирно "поновно уједињење" са Тајваном, али није директно поменуо употребу силе након седмице у којој су владале појачане тензије у односима са овим острвом, што је изазвало и међународну забринутост.

Тајван је убрзо одговорио позивом Пекингу да одустане од политике принуде и поновио да само становници Тајвана могу да одлучују о његовој будућности.

Тајван, који има демократски поредак, нашао се под појачаним војним и политичким притиском из Пекинга да прихвати кинески суверенитет, али је Тајпеј обећао да ће бранити своју слободу.

Говорећи у Великој народној дворани у Пекингу, Си је рекао да кинески народ има "славну традицију" борбе против сепаратизма.

- Тајвански сепаратизам за независност је највећа препрека постизању поновног уједињења са отаџбином и најозбиљнија скривена опасност по националну обнову - рекао је кинески предсједник поводом годишњице револуције којом је 1911. године збачена посљедња царска династија.

Си је додао да мирно "поновно уједињење" на најбољи начин испуњава интересе тајванског народа и да ће Кина заштитити свој суверенитет и јединство.

- Нико не треба да потцијени јаку одлучност кинеског народа, чврсту вољу и снажну способност да брани национални суверенитет и територијални интегритет - нагласио је кинески предсједник.

Он је додао да "историјски задатак поновног уједињења са отаџбином мора бити испуњен".

- Ми ћемо га дефинитивно довршити - рекао је Си.

Предсједничка канцеларија Тајвана саопштила је да је ово суверена и независна територија, а не дио Републике Кине и јасно одбацила понуду Кине о "једној земљи са два система" за управу над овим острвом.