latinica  ћирилица
09/10/2021 |  08:39 ⇒ 08:56 | Аутор: СРНА

Премијерно изведен "Јазавац пред судом"

Глумци из групе одраслих Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" из Прњавора извели су премијерно представу "Јазавац пред судом" Петра Кочића, у адаптацији и режији Синише Тешановића.
"Јазавац пред судом" - Фото: РТРС
"Јазавац пред судом"Фото: РТРС

Тешановић у изјави Срни каже да су Кочић и његов "Јазавац" одувијек били својеврсни симболи слободе, патриотизма, српског сељака, човјека из народа, тема која је интригирала и читаоца/гледаоца и умјетника.

- Прича нам је свима добро позната, из које баш ништа нисмо научили, а која је и данас актуелна као и онда када је написана. Групи за одрасле је ово друга премијера након `Женских разговора` и вјерујем да ће ова представа показати колико квалитетно стварамо и с којим радом и трудом желимо да градимо позориште у нашем граду - рекао је синоћ Тешановић, који у представи глуми Давида Штрбца.

Он каже да је својеврсни печат представе и смијех који се провлачи кроз цио комад.

- Горак, тежак, подмукао, крије бол и сузе, а опет сви се од срца смијемо колико год нам било тешко у животу. То је Кочић врло добро знао и одлично је уткао у своје ликове, а ми смо хтјели да прикажемо нашим гледаоцима ситуације када се смијемо, а да не знамо зашто или кад се смијемо чисто да бисмо се одбранили од свега што нас тишти - рекао је Тешановић.

Веселин Алексић, који у представи игра писара каже да је рад на представи протекао неочекивано лако, а сви глумци врло брзо ушли у своје ликове, као и да представа има много скривених порука и сличности са данашњим временом.

Он се нада да ће се Драмској сцени након ове представе прикључити још људи који имају глумачких склоности.

- Позориште је више од хобија или пуке активности. Ово је начин опуштен живота и дружење пуно смијеха - каже Алексић.

У представи глуме и Боро Трамошљанин, Жарко Аничић, док је улога младог Кочића повјерена Вуку Карановићу из омладинске групе.

Умјетнички руководилац "Просвјетине" Драмске сцене Бранкица Радоњић рекла је Срни да је остварена дугогодишња жеља да се у Прњавору оформи и група одраслих позоришних ентузијаста, чију оправданост су и потврдили овим озбиљним пројектом Синише Тешановића.

Током представе "Јазавац пред судом" публика је синоћ могла чути и Кочићеве стихове настале када је био у затвору у Тузли.

Групу одраслих ускоро очекује и премијера савремене урнебесне комедије "Друга срећа", која говори о судбини жена данашњег времена.