latinica  ћирилица
09/10/2021 |  09:07 ⇒ 09:07 | Аутор: sputniknews.com

Постигнут глобални споразум о опорезивању

Више од 130 земаља свијета сагласило се са измјенама начина на који ће велике глобалне компаније бити опорезиване, што укључује 15 одсто минималне корпоративне таксе са циљем спречавања мултинационалних компанија да прикрију профит у тзв. пореским рајевима.
Долар - Фото: илустрација
ДоларФото: илустрација

Споразум је постигнут између 136 држава које представљају 90 одсто свјетске економије, објавила је у петак Организација за сарадњу и економски развој (ОЕЦД), која је била домаћин разговора.

Како се процјењује, минималан порез донеће приход од око 150 милијарди долара.

Земље које су учествовале у преговорима, али се нису придружиле споразуму су: Кенија, Нигерија, Пакистан и Шри Ланка, наводи АП.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен поздравила је споразум, оцјењујући да он представља велико достигнуће за економску дипломатију.

Споразум је постигнут након што су Ирска, Естонија и Мађарска пристале да га потпишу.

Ирска и Естонија су, наиме, одустале од својих приговора на споразум у четвртак, док је Мађарска у петак саопштила да је дала пристанак пошто је прихваћен њен захтјев за 10-годишњим транзиционим периодом за примјену тог глобалног акта.

Споразум утврђује минималну стопу пореза на добит предузећа од 15 посто и дозвољава владама да опорезују већи дио профита страних мултинационалних компанија.

Циљ овог документа је спречавање великих пословних група да књиже профите у земљама с ниским порезима, а који остварују на другим тржиштима, што је проблем који је постао све ургентнији с порастом технолошких гиганта који лако послују преко граница.