latinica  ћирилица
09/10/2021 |  09:09 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Група грађана поручила Станивуковићу да не шири лажи и дезинформације

Породице пацијената из Републике Српске, који се лијече од ковида, а који су поднијели кривичну пријаву против више лице због узнемиравања јавности у случају набавке медицинског кисеоника, поручили су градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу да иза њих нико не стоји, те да нису политичка организација.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Реагујући на Станивуковићеве тврдње да иза њих стоји генерални директор Универзитетског клиничког центра Владо Ђајић, неформална група грађана истакла је да нису изненађени оваквим ставом, али да јесу згрожени.

- Напомињемо и опомињемо Вас да не ширите лажи и дезинформације у вези нас и немојте нам одузимати право које себи дајете. Ми као и сваки грађанин Републике Српске имамо право поднијети кривичну пријаву против било кога, па и против вас - наведено је у отвореном писму ове групе грађана градоначелнику.

У писму се наводи да је обавеза пријавити кривично дјело, те да је непријављивање кажњиво.

Група грађана наводи да су искористили своје право и извршили своју обавезу, те напомињу да је Станивуковићево обраћање непримјерно једном градоначелнику.

- Поред тога, настављате са кривичним дјелима. Тврдите да сте ви доказали некакве афере, шверц и одмах кажете да је тај и тај то радио, те то прогласиште злочином и одмах позивате некога да иде у затвор. Млади човјече, ово је класичан примјер кривичног дјела самовлашће - наведено је у писму.

Група грађана истакла је да не може градоначелник доносити пресуде и узимати правду у своје руке.

- За разлику од Вас, ми нећемо ни судити ни пресуђивати. Оставићемо правосудним институцијама да одлуче, а ми ћемо се свакако потрудити да доставимо доказе. Ми се не плашимо ваших пријетњи, вјерујемо у институције и правосуђе - наводи се у писму.

Породице пацијената из Републике Српске, који се лијече од ковида, поднијеле су јуче кривичну пријаву против градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александра Золака, опозиционара и више НН лица, а терете их да су дјеловали као организована криминална група и позивали на рушење уставног уређења.

Пријава је поднесена и против Јелене Тривић, Бранислава Бореновића, Мирка Шаровића, Милана Радовића, Ивана Бегића, Небојше Вукановића, Ненада Нешића, Горана Селака и више НН лица јер су "починили кривична дјела из Кривичног закона Републике Српске".

Између осталог, терете их за свјесно лажно пријављивање и лажно приказивање чињеничног стања, те да су ширењем дезинформација у јавном простору и језиком мржње изазвали панику и страх код становништва.

Регујући на овај потез градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић објавио је на Твитеру да се, како је навео, "ради о лажним кривичним пријавама које Ђајић подноси кријући се иза пацијената".