latinica  ћирилица
09/10/2021 |  09:16 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

До краја октобра вакцине за сезонски грип

Из Института за јавно здравство Републике Српске потврдили су Срни да је окончана процедура јавних набавки вакцина за грипу за сезону 2021/22. и испорука вакцина очекује се до краја октобра.
Институт за јавно здравство Републике Српске - Фото: РТРС
Институт за јавно здравство Републике СрпскеФото: РТРС

Вакцинација се препоручује свим особама које желе смањити ризик оболијевања од грипе, развој компликација, активацију постојеће хроничне болести, посјете љекару, потрошњу лијекова и изостанке са посла.

Ова вакцинација се посебно препоручује хроничним болесницима, укључујући и дјецу, старија лица, те лица која су професионално или приватно у контакту са особама које припадају ризичним групама и лако им могу пренијети инфекцију.

Вакцинација се препоручује и свим здравственим радницима и запосленим у секторима и службама од јавног значаја као што су полиција, просвјета, банке, поште, комунална и транспортна предузећа.

Приоритетне групе за вакцинацију пацијенти на хемодијализи и пацијенти код којих је извршена трансплантација бубрега, пацијенти који болују од шећерне болести - инсулин зависни, пацијенти који су лијечени кардиохируршким методама, те ХИВ позитивне особе и пацијенти обољели од АИДС-а.

У приоритетне групе спадају и дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, сви запослени на инфективним клиникама и одјељењима, јединицама интензивне медицине, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипласклерозе, особе које су завршиле са пријемом хемотерапије и тренутно немају клиничких знакова болести и лица са посебним потребама са боравком у колективном смјештају.

Из Института су навели да цијена вакцине за ову годину још није формирана.

Прошле године Фонд здравственог осигурања Републике Српске набавио је 20.000 доза вакцина против грипе које су биле намијењене категоријама становништва ослобођеним од плаћања вакцине, док је Институт набавио 5.000 доза вакцина за грађане који нису били ослобођени плаћања.