latinica  ћирилица
09/10/2021 |  09:16 | Аутор: СРНА

Мартиновић: Укидањем Дома народа мијења се уставна структура ФБиХ

Функционер ХДЗ БиХ Томислав Мартиновић истакао је да је став ове странке да нема говора о укидању или редуковању овлашћења Дома народа Парламента Федерације БиХ и изједначавања са овлашћењима које име Вијеће народа Републике Српске.
Дом народа Парламента ФБиХ - Фото: РТРС
Дом народа Парламента ФБиХФото: РТРС

Мартиновић истиче да би, ако би се то догодило, била промијењена уставна структура ФБиХ као ентитета чије је успостављање дефинисано међународним Вашингтонским и Дејтонским споразумом.

- Дакле, у питању је покушај неспорног ревидирања поменутих међународних уговора, што у основи има и своје посљедичне импликације", изјавио је за Вечерњи лист, издање за БиХ , Мартиновић, који је и предсједавајући Дома народа ФБиХ.

Он подсјећа и да је у законодавној структури федерална законодавна власт дефинисана кроз два дома. Један који представља грађане, односно Представнички дом и други који представља народе, односно Дом народа, те да су оба равноправна у одлучивању и имају јасне надлежности, што је основ федерално успостављених заједница.

- Ако један од конститутивних народа, у овом конкретном случају Хрвати, не жели ревидиране надлежности Дома народа, онда не преостаје ништа друго него извући закључак да политички представници бошњачког народа, који упорно понављају мантру о "укидању и ревидирању Дома народа", желе од Федерације направити другачију уставноправну творевину противно политичкој вољи једне од страна која је утемељила ФБиХ - сматра Мартиновић.

Он додаје да би то у суштини значило маргинализовање и избацивање из процеса политичког одлучивања Хрвата, као конститутивног и сувереног народа у ФБиХ.