latinica  ћирилица
09/10/2021 |  09:55 | Аутор: СРНА

Независни механизам од јуна надгледа хрватску полицију

Хрватски Независни механизам надзора над радом полицијских службеника у подручју незаконитих миграција и међународне заштите саопштио је да су од јуна, од кад проводе надзор над поступањем Министарства унутрашњих послова Хрватске, обавили неколико најављених и ненајављених посматрања на државној граници.
Насиље над мигрантима у Хрватској - Фото: Screenshot
Насиље над мигрантима у ХрватскојФото: Screenshot

Независни механизам, који чине независне организације - Академија медицинских наука Хрватске, Академија правних наука Хрватске, Центар за културу дијалога и хрватски Црвени крст, саопштио је синоћ да је у току хитно спровођење ненајављеног посматрања у вези са инцидентима документованим на видео-снимку како маскирани полицајци пребијају мигранте.

- Хитно смо поступили одмах по сазнању, укључујући и теренски обилазак државне границе, што је сасвим сигурно допринијело и ажурном извјештавању јавности од надлежних државних тијела која су потврдила да се на снимци ради о полицијским службеницима - наведено је у саопштењу, преноси портал "Индекс".

Независни механизам надзора изразио је и жаљење што емитовани снимак није знатно прије објављен и достављен мјеродавним државним тијелима, првенствено Тужилаштву Хрватске јер би то свакако допринијело далеко ранијем расвјетљавању самог догађаја, прикупљању доказа, заштити миграната, покретању одговарајућих поступака против одговорних и спрјечавању могућих сличних инцидената.

Из Независног механизма надзора најавили су да ће у свом првом полугодишњем извјештају, које ће бити довршено у новембру, представити свој досадашњи рад и налазе проведених најављених и ненајављених посматрања.

Након што је прије два дана РТЛ објавио снимак из јуна, на којој маскиране особе с дијеловима полицијске опреме туку мигранте, главни директор полиције Никола Милина је саопштио да им је у интересу до краја расвијетлити случај насиља над мигрантима на граници с БиХ, због чега су јуче тројица интервентних полицајаца удаљена с дужности и против њих ће бити покренут дисциплински поступак.

Он је додао да користе и механизам независног надзора, који је успостављен једино у Хрватској и финансира га Европска комисија.

Независни надзор поступања полиције на границама према мигрантима и азилантима ће, према приједлогу европског Пакта о миграцијама и азилу, морати увести све државе