latinica  ћирилица
09/10/2021 |  10:52 | Аутор: СРНА

Вулић: Сарајево се, на срећу, не пита нити ће се питати ко ће представљати српски народ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да било какво ућуткивање и искривљивања воље српског народа, које бошњачки политички корпус непрестано покушава, неће донијети ништа добро БиХ - ни мир ни спокој, а поготово неће довести до стварања унитарне, исламске БиХ.
Сања Вулић - Фото: РТРС
Сања ВулићФото: РТРС

Коментаришући најновији потез Аљоша Чампаре који је затражио од Уставног суда БиХ да покрене процедуру утврђивања привремене неспособности Милорада Додика за вршење функције српског члана Предсједништва БиХ, Вулићева је истакла
да српски народ у Републици Српској цијени мишљење Чампаре колико и вријеме на Антартику.

- У недостатку било какве одговорности и стварног посла, иако обавља њих неколико, Аљоша Чампара смишља оно што је у Сарајеву 'звучно', јер нема више ни странку, а ни назнаку неке кандидатуре за наредне изборе. Некад се питам о чему би ти људи причали да не причају о Милораду Додику и Републици Српској - рекла је Вулићева, додавши да Чампари фали медијског простора.

Она је нагласила да становници из Републике Српске процјењују и бирају ко је способан, а ко неспособан да их представља, а срећом Сарајево се ту ништа не пита нити ће се било кад питати.

- Чињеница јесте да се политичко Сарајево хвали како је овладало свим битним институцијама, те да им је то кључни корак ка унитаризацији БиХ. Почели су од Централне изборне комисије, чији су чланови у потпуности на фону бошњачке политике, затим ВСТС-а, Суд и Тужилашто, а Уставни суд БиХ злоупотребљавају од његовог оснивања - подсјетила је Вулићева.

Без обзира на овладавање овим институцијама у БиХ од бошњачког политичког Сарајево и СДА, Вулићева је навела да се удовољавање њиховим захтјевима само уништава уставни поредак БиХ.

- Било какво правно насиље над вољом грађана из Републике Српске, а то свакако јесте уколико на било који начин покушају елиминисати српског члана Предсједништва у БиХ Милорада Додика, донијело би несагледиве посљедице. Подсјећам господу из Сарајева да Република Српска има своје институције и представнике у заједничким институцијама и све то загарантовано Дејтонским споразумом - истакла је Вулићева.

Она је поручила да српски члан Предсједништва, нити било ко од представника Срба не блокира заједничке институције БиХ и тек када три конститутивна народа у БиХ буду равноправна онда се може разговарати.

- А ако наставе овако да раде представници бошњачког народа као што раде сада - тај разговор је све даљи а мирно раздруживање све ближе - поручила је Вулићева.