latinica  ћирилица
09/10/2021 |  11:00 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

У Андрићграду промовисана трилогија "Брда од пелина" (ВИДЕО)

У Андрићграду је промовисана трилогија "Брда од пелина" ауторке Јасенке Лаловић, коју чине књиге.
Вишеград: Промоција књиге - Фото: РТРС
Вишеград: Промоција књигеФото: РТРС

Књиге прате судбину и улогу жене у црногорском друштву са свим обичајним, језичким и културолошким разноликостима у периоду од краја 19. вијека до капитулације Италије у Другом свјетском рату.

Романи "С ове банде моје горе", "С оне банде моје горе" и "Кастигуља" из трилогије "Брда од пелина" популарност . Књиге прате судбину и улогу жене у црногорском друштву са свим обичајним, језичким и културолошким разноликостима у периоду између два свјетска рата, и један период послије Другог свјетског рата.

- Бавила сам се тим периодом зато што сматрала да су то последња упоришта која нам говоре о традиционалној жени тог простора који не волим да вежем за црногорски простор, већ сматрам да је то шире динарски простор. "Брда пелина" сам дуговала својој родној груди с обзиром да живим у Београду и то је настало у једном недостајању - истиче ауторка Јасенка Лаловић.

Посебну пажњу код читалаца изазвао је трећи по реду роман "Кастигуља".

- Основна нит је у ствари жена праћена кроз неколико генерација. Поентира се Кастигуљом која прати четири генерације једне породице. Ријеч је о жени која има казну без злочина.Врло специфична ситуација коју и днас имамо и треба се изборити са тим, а ова жена је нашла праву мјеру да прнађе свој мир - каже, Оливера Марковић модератор промоције.

Ауторка је имала потребу да објасни да су црногорске жене мудре и достојанствене. Себе су тако позиционирале јер су биле свјесне да су оне стуб породице, и да сваку недаћу изнесу исправно до краја, без имало патетике. Ова трилогија је повратак традицији, огњишту и човјековој души.