latinica  ћирилица
09/10/2021 |  11:33 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Петровић: Не може се више ћутати на наметања Уставног суда БиХ

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић изјавио је да Уставни суд БиХ користи боњачка популација да буду наметнуте надлежности БиХ и истакао да се кренуло у општи напад на Републику Српску на шта се не може ћутати.
Лука Петровић - Фото: klix.ba
Лука ПетровићФото: klix.ba

Он је нагласио да су договорене активности у смислу чувања Републике Српске кроз институције, првенствено Народну скупштину Републике Српске.

- Свакако да ће бити позвани сви политички актери у Републици Српској и ми морамо припремити правну заштиту Републике Српске, али у дејтонској БиХ. Ми мислимо да је то могуће. Експертски тимови су нам то и предочили, тако да се у наредним мјесецима могу очекивати активности, не само политичара, већ и народа. Морамо да разумијемо да смо у великој опасности ако не реагујемо - рекао је Петровић.

Он је истакао да Уставни суд БиХ доносио одлуке да малтене ни земљиште, ни воде, ни шуме не припадају Републици Српској.

- То значи да ћемо по дозволе морати ићи у Сарајево, а то значи да нам Уставни суд БиХ врши наметање надлежности БиХ. Не можемо ћутати! Тако ће нам забранити много тога још, а то значи имаћемо љуштуру која се зове Република Српска - рекао је Петровић за требињску "Херцег телевизију".

Петровић је напоменуо да су процјене стручњака да се на овакав начин девастира Република Српска и истакао да се на то мора реаговати.

- Сматрамо да је правичан потез да се вратимо на дејтонски оквир и да имамо самосталну Републику Српску у дејтонској БиХ - оцијенио је Петровић.

Он је објаснио да те девастација значи омаловажавање Народне скупштине Републике Српске, Владе Српске, других институција, комисија за концесије, регулаторне комисије, судова Српске.

- Та девастација значи, не само оспоравање, него и заустављање инвестиција јер имају 100 питања на органима БиХ, који желе да узму надлежности Републике Српске на свој ниво. То значи да бисмо се звали Република Српска, а не бисмо имали те надлежности - рекао је Петровић.

Он каже да је очигледно да је Уставни суд БиХ инструмент који посљедњих мјесеци користи бошњачка популација, те да све што не може да прође на другим органима, може преко ове судске инстанце.

- Уставни суд на било чију апелацију може да реагује и да каже - `Ето, није више ваше`. Зато мислим да је посљедњи тренутак да дамо одговор. Мислимо да су зачуђујући ови посљедњи потези око шума, земљишта, војне имовине и концесија, првенствено на Горњу Дрину. Ми не можемо да ћутимо и мислимо да ће бити великих реакција из Републике Српске. За сада су политичке, а онда морају бити законодавне - рекао је Петровић.