latinica  ћирилица
09/10/2021 |  13:40 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Ђајић о кисеонику: Нови добављач далеко скупљи од претходног (ВИДЕО)

Нови добављач кисеоника за Универзитетски клинички центар Републике Српске је далеко скупљи од претходног, рекао је генерални директор ове здравствене установе Владо Ђајић.
Владо Ђајић - Фото: РТРС
Владо ЂајићФото: РТРС

- Уколико се знатно повећа број пацијената којима је потребна терапија кисеоником, неће бити могуће снабдијевање овим лијеком. Раније смо кисеоник плаћали 0,8 КМ по килограму, а сада 1,25 КМ, што је огромна разлика. Ако смо трошили два милиона КМ за кисеоник годишње, сада ћемо плаћати три милиона КМ за исти кисеоник - истакао је Ђајић.

Велики проблем, истиче Ђајић, може представљати пораст броја пацијената обољелих од вируса корона.

- Сада их је око 300, а у највећем јеку пандемије их је било 620. Ако порасте број пацијената до некадашњег нивоа, биће немогуће снабдијевање кисеоником - истакао је Ђајић.

Према његовим ријечима, свима је јасно да УКЦ, као и све здравствене установе у Републици Српској и БиХ, 40 година користе кисеоник одличног квалитета и да никад нико није отрован као што то појединци желе приказати.

- Јасно је да ми радимо озбиљно, да пацијентима дајемо најбољу терапију, да ова институција ради по свјетским стандардима, што потврђују бројне колеге из иностранства. Ми од тога неће одустати - додао је Ђајић.