latinica  ћирилица
09/10/2021 |  15:13 ⇒ 17:29 | Аутор: РТС

Либан без електричне енергије

Цијели Либан је остао без електричне енергије након што су двије највеће електране у земљи престале са радом због несташице горива.
Либан у мраку (Фото: Shutterstock) -
Либан у мраку (Фото: Shutterstock)

Несташица струје у Либану ће трајати неколико дана, саопштили су либански званичници.

Становници Либана су и током протеклих неколико мјесеци због недостатка горива имали недовољно електричне енергије коју обезбеђује држава.

Либанска државна компанија за електричну енергију упозорила је још у септембру да би земља могла у потпуности остати без струје у октобру, усљед све мањих резерви горива због којих компанија није у стању да произведе 600 мегавата дневно, колико је потребно за рад мреже.

Нестанак струје тренутно траје најмање између 18 и 24 сата дневно, при чему се већина Либанаца ослања на скупе приватне произвођаче електричне енергије.

Ипак, чак су и поједини приватни произвођачи морали да наметну искључења електричне енергије на најмање шест сати дневно због недостатка горива.

Грађани који себи то могу да приуште, купили су резервне јединице за непрекидно напајање, батерије и регулаторе напона.

Помоћ Либанцима, одмах је понудио Иран који је обећао додатне пошиљке горива, као и изградњу двије нове термоелектране.

Амерички Стејт департмент је овај потез Техерана оцијенио као "маркетиншки" и навео да овакве акције неће дугорочно ријешити проблеме са којима се већ годинама суочава Либан.

Истовремено са енергетском, Либан погађа и финансијска криза због константног пада вриједности локалне фунте.

Суштински, либанске институције распале су се послије серије афера и стравичне експлозије у којој је, у августу прошле године, збрисана лука у Бејруту.

Нова либанска влада положила је заклетву 20. септембра, послије више од годину дана политичке блокаде, што је нови премијер Наџиб Микати описао као "свјетло на крају тунела" - прилично иронично с обзиром да је церемонија полагања заклетве каснила неколико сати због нестанка струје у парламенту.

Кризу у коју је Либан запао након експлозије лучких складишта у Бејруту, а због неуспјеха формирања ефикасне владе, Свјетска банка је описала као једно од најжешћих криза модерног доба.