latinica  ћирилица
09/10/2021 |  15:29 | Аутор: СРНА

Кошарац: Српска никада није имала већу шансу да врати отете надлежности

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац оцијенио је да Република Српска никада није имала већу шансу да врати отете надлежности и поништи антидејтонско и антиуставно дјеловање високих представника међународне заједнице.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Оно што су Милорад Додик и СНСД годинама тврдили и својом политиком доказивали, а то је да БиХ не може живјети и функционисати уколико се не поштује воља легитимних представника два од три конститутивна народа, коначно је допрло до свијести значајног дијела међународне заједнице. Србија, Русија, Кина, те значајан број земаља Европске уније, укључујући и Хрватску, јавно или прећутно подржавају Додикову намјеру да Републици Српској врати отете надлежности и да политичко дјеловање свих у БиХ сведе у оквире дејтонског Устава - рекао је Кошарац Срни.

Кошарац, који је и високи функционер СНСД-а, наглашава да СДА и све друге пробошњачке странке у Сарајеву показују значајну нервозу, вуку погрешне потезе и откривају стварне циљеве своје политике, ишчекујући међународну интервенцију њихових страних пријатеља и ментора.

- Та интервенција никако да дође и да се деси, а и ако се деси, неће бити онаква какву прижељкују у Сарајеву, нити ће ријешити било који проблем у овој земљи. То Бакира Изетбеговића, Жељка Комшића, али и њихове политичке противнике Елмедина Конаковића и Аљошу Чампару чини јако нервозним и тјера их да сваким својим потезом или јавним иступом крше Устав, постојеће законе или да позивају на антиуставно и незаконито дјеловање, које додатно уништава БиХ - поручио је Кошарац.

Он је додао да знакове озбиљне нервозе показује и опозиција у БиХ, чији лидери схватају да је дошао крај њиховој дугогодишњој политици додворавања Сарајеву и странцима.

- Долази вријеме да се Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и остали опозициони политичари у Републици Српској коначно изјасне јесу ли за очување Републике Српске у дејтонским оквирима и са дејтонским надлежностима или су за то да својом политиком нечињења и супротстављања Додиковој иницијативи да се Српској врате отете надлежности наставе да хране лажне наде Изетбеговића и бошњачког Сарајева да је унитарна БиХ могућа и остварива - рекао је Кошарац.

Он је упозорио да би било добро да Шаровић и Бореновић, који се противе Додиковој инцијативи, коначно кажу шта хоће.

- Да ли су и њима, као огромној већини Срба у Републици Српској, неподношљиве намјере Изетбеговића и одлуке већине судија Уставног суда БиХ да нам отму земљу, шуму, воду, да нам забрањују наше празнике, славе и симболе? Јесу ли за то да нас хапсе тужилаштва и судови под контролом СДА на основу наметнутих закона високог представника, да нас прислушкује ОБА под Изетбеговићевом контролом, да сазивају сједнице и одлучују без Срба на нивоу заједничких органа, да мимо воље српских представника крше Устав, законе, доносе одлуке о војним питањима и воде спољну политику? -  упитао је Кошарац.

Ако је то оно што је Шаровићу и Бореновићу подношљиво и с чим они могу да живе, нагласио је Кошарац, нека нам то коначно кажу, а ако није нека нам се придруже да се томе, једном за свагда, супротставимо у институцијама Републике Српске.