latinica  ћирилица
09/10/2021 |  17:12 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Дани тикве у Источном Сарајеву: Најтежа тиква има 50 килограма (ВИДЕО)

Награда за највећу тикву на овогодишњој манифестацији "Дани тикве" у Источном Сарајеву припала је Миланку Станојевићу из Фоче, за тикву тешку 50 килограма.
Дан тикве - Фото: РТРС
Дан тиквеФото: РТРС

Осми "Дани тикве" окупили су 65 излагача из 10 градова.

На штандовима мноштво домаћих производа и рукотворина.

Тиква Миланка Станојевића је прошле године за само два килограма била лакша од побједничке. Упркос суши, овај пут имао је више среће.

Није никаква посебна сорта тикве у питању, сјеме је бачено с краја њиве и у овој сушној години је порасла до те тежине. Није једина, има их на десетине, можда мало мање", изјавио је Срни Станојевић, додајући да је и прије двије године учествовао на овој манифестацији.

Додијељене су награде и за најмању и најљепшу тикву. На овогодишњој манифестацији, богат асортиман пољопривредних производа, прерађевина и рукотворина представило је 65 излагача. За сљедећу годину планирано је да манифестација буде регионалног карактера.

- Кренули смо прије осам година, врло скромно са неколико јела која смо држали на штанду.п Послије се идеја сама од себе развијала и дошли смо данас до овог тренутка када имамо 65 излагача и када са правом можемо да назовемо сајам хране пића, пољопривреде и предузетништва - истакла је Роксанда Мичић, предсједница УГ "Пробуди се".

Произвођачи и самостални предузетници понос су локалне заједнице.

Упркос кишном и хладном времену, манифестација је протекла свечарски уз пригодан наступ културно-умјетничких друштава из Источног Сарајева као и дефиле и плесни перформанс мажореткиња из Чапљине.