latinica  ћирилица
09/10/2021 |  17:55 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Љубија: Симултанка као подсјећање на Фишерову посјету (ВИДЕО)

Прије 60 година, један од највећих генија у историји шаха Роберт Фишер, учествовао је на турниру у Љубији код Приједора.
Шаховски турнир у Љубији - Фото: РТРС
Шаховски турнир у ЉубијиФото: РТРС

У част тог јубилеја, организована је симултанка шаховског велемајстора Далибора Стојановића против 30 мјештана.

Боро Праштало (81) био је један од тридесет љубијских рудара који је играо против Фишера 1961. године. Каже, будући свјетски шампион дошао је у Љубију изненада, након једног турнира у Словенији. Побиједио је у 29 мечева, али један противник успио је да избори реми.

Праштало се присјећа да је Фишеров преводилац рекао да велемајстор није дошао на тај турнир ради новца, него да је чуо да је Љубија лијеп град и да је дошао да је посјети.

- Фишер је ремизирао са Јанком Гавриловићем и то нам је свима било интересантно - каже Праштало.

Поводом годишњице Фишеревог гостовања, у Љубији је велемајстор из Бијељине Далибор Стојановић одиграо симултанку, на којој су учествовали мјештани свих генерација.

- Самом спознајом да је овдје прије толико година Боби Фишер играо симлтанку и сад да ја играм послије тога, за мене је велика част и задовољство. Да Фишер дође у било који град на нашим просторима, а камоли једно овако мало мјесто, то је стварно била велика ствар - каже Стојановић.