latinica  ћирилица
09/10/2021 |  19:27 ⇒ 10/10/2021 | 07:34 | Аутор: СРНА

Видовић: Повећање прихода резултат опоравка привреде у Српској

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је од великог значаја што је Српска остварила приходе веће од планираних и у директним и у индиректним порезима, јер је то резултат привредног опоравка.
Зора Видовић - Фото: Сенссервис
Зора ВидовићФото: Сенссервис

- Привреда плаћа веће обавезе према Републици Српској, а то значи да се привреда у великој мјери опоравила у односу на претходну годину. Дошло је и до повећања ПДВ-а, што је, такође, резултат опоравка привреде. Томе у прилог иде и чињеница да биљежимо раст увоза и извоза - рекла је Видовићева за АТВ.

Она је истакла да су порески приходи већи за више од 220 милиона КМ, што је огроман успјех у овој години, с обзиром на то да још траје пандемија.

- Због повећања пореских прихода имамо и значајно квалитетнији ребаланс буџета. Ми смо, на примјер, предвидјели да ћемо се у 2021. години задужити за 845 милиона КМ, а у суштини ћемо се задужити за 630 милиона КМ, што је далеко мање од планираног - појаснила је министарка финансија.

Видовићева је нагласила да је планиран консолидовани дефицит око 320 милиона КМ, а да он износи 116 милиона КМ, што говори да се година завршава доста успјешније у односу на оно што је планирано на почетку.

Она је поновила да је укупан дуг Републике Српске 5,7 милијарди КМ, а јавни дуг, који се узима као параметар задужености буџета, 4,5 милијарди КМ.

Видовићева истиче да, према овим показатељима, Република Српска није презадужено друштво, већ је ријеч о средњој задужености с обзиром на величину и развој Српске.

Кад је ријеч о реорганизацији јавних предузећа, Видовићева је подсјетила да су Жељезнице у великој мјери реорганизоване, те да је тај процес врло успјешан у Електропривреди, о чему говоре полугодишњи биланси.

Подсјетила је да је формирана радна група која ће се бавити овим питањем у сарадњи са свим надлежним министарствима.

- Очекујемо да ћемо у наредном периоду утврдити ризике у свакој грани у нашим јавним предузећима, након чега ћемо тражимо мјере којима ћемо те ризике отклањати - напоменула је Видовићева.

Она је навела да је излазак Електропривреде на међународно тржиште добар потез јер је ријеч о великом систему, са огромним потенцијалом, о чему говори чињеница да је ријеч о највећем извознику струје у окружењу.

- Према томе, Електропривреда треба да изађе на свјетску берзу да види свој бонитет. До сада није имала оцјену свог бонитета, а када се то заврши и преузеће изађе на Бечку берзу, заиста ћемо видјети колика је снага наше Електропривреде - нагласила је Видовићева.

Предност је, тврди Видовићева, што Електропривреда на берзу излази са зеленим обвезницама, које јако добро котирају на свјетском тржишту, гдје се по врло ниским каматним стопама могу прибавити средства преко тих обвезница.

- Разлог за то је што се данас форсира "зелена енергија". Ми ћемо у тој сфери "зелене енергије" у наредном периоду остварити велике резултате, јер имамо добре потенцијале и у хидро, соларној и енергији вјетра - појаснила је Видовићева.

Извоз те електричне енергије, сматра министарка, неће бити споран јер је она јако потребна свијету.