latinica  ћирилица
10/10/2021 |  07:58 ⇒ 11/10/2021 | 08:59 | Аутор: СРНА

У Бањалуци 20. Међународни фестивал позоришта за дјецу

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отвориће вечерас 20. Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци.
Бањалука: Дјечије позориште (фото:djecijepozoristers.ba) -
Бањалука: Дјечије позориште (фото:djecijepozoristers.ba)

У част јубилеја фестивалске завјесе ће вечерас подићи театар домаћин Дјечије позориште Српске, премијером представе "Јаблан" коју је по приповијетки Петра Кочића режирао Душко Мазалица.

На Фестивалу ће до 16. октобра, осим позоришта из Републике Српске, наступити и куће из девет земаља – Србије, Русије, Пољске, Хрватске, Словеније, Словачке, Сјеверне Македоније, Њемачке и Италије.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да програм овогодишњег фестивала чине представе ансамбала који су претходних година побјеђивали на фестивалима у Бањалуци, због чега је ово и фестивал побједника.

Лабовићева је напоменула да ће представе у такмичарском програму оцјењивати међународни жири којег чини редитељ из Србије Исидора Гонцић, редитељ из Хрватске Дубравко Торјанац, те глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Слободан Перишић.

Редитељ представе "Јаблан" Душко Мазалица рекао је да му је велика част да ова представа отвара јубиларни фестивал, те да му је био велики изазов да се суочи са тако лијепим књижевним изражајем Петра Кочића.

"Морали смо да направимо драмско дјело од књижевне приповијетке. Нисмо много намаштавали, него смо искористили сегмент љубавне патње из приповијетке `Кроз маглу` и на тај начин смо успјели да створило драматуршку срце на које би и Кочић био поносан", навео је Мазалица.

Ово је прва режија глумца Душка Мазалице, који је члан Дјечијег позоришта 23 године.

Улога Лује повјерена је студенту четврте године Академије умјетности у Бањалуци Ради Костићу, лутку Јаблана анимирају Божана Бијелић и Зорана Шуман, док Рудоњу анимирају Ђорђе Јанковић и Ђурђа Вукашиновић Бабић.

Сценографију и израду лутака потписује Адиса Ватреш Селимовић, костим Јелена Стојчић, док је аутор музике Александар Бланић.

Покровитељи 20. Међународног фестивала позоришта за дјецу су предсједник Републике Српске, Влада Српске, Министарство просвјете и културе Српске, Министарство културе и информисања Србије и Град Бањалука.

Отварање фестивала, који ће бити одржан у Дјечијем позоришту Републике Српске, предвиђено је у 19.00 часова.