latinica  ћирилица
10/10/2021 |  08:47 ⇒ 09:00 | Аутор: СРНА

Томелинијева и Францети одржали концерт за памћење

Четвртог дана Интернационалног музичког фестивала "Јесења соната" концерт за памћење у Бањалуци су одржали вансеријски умјетник пијанисткиња Елиза Томелини и реномирани виолинчелиста Лука Францети из Италије.
"Јесења соната" - Фото: СРНА
"Јесења соната"Фото: СРНА

Публика је синоћ била у прилици да ужива у виртозном и надахнудом извођењу Рањмањинових, Шуманових и Пјацолиних композиција, а ови изузетни умјетници аплаузима су чак пет пута враћени на бис.

Томелинијева и Францети су се кроз своје појединачне професионалне и солистичке каријере до сада исказали као врхунски интерпретатори широког репертоарског опуса, наступивши у најзначајнијим концертним дворанама Европе и свијета, наводи се у саопштењу из Банског двора.

Францетију је ово било прво представљање пред бањалучком публиком, док је Томелинијева у Банском двору већ одржала један солистички концерт за памћење, управо у оквиру другог издања "Јесење сонате" 2019. године.

- Драго ми је што сам поново овдје, посебно јер још увијек живимо у времену пандемије. Зато је овај фестивал свјетло у једном мрачном периоду. Прошли концет памтим по топлој добродошлици публике, одличној организацији и невјероватној акустици ове прелијепе сале, а такав је био и овај концерт - рекла је Томелинијева.

Она истиче да су концерт почели Рахмањиховом сонатом, завршили Пјацолиним тангом, а извели су и неколико мањих композиција Роберта Шумана.

Францети каже да је много пута наступао са Томелинијевом, као и да су јако слични и повезани.

Један од најбољих европских камерних оркестара - Гудачки камерни оркестар "Загребачки солисти" одржаће вечерас цјеловечерњи концерт у Концертној дворани Банског двора у завршници Интернационалном музичког фестивала "Јесења соната".

Са традицијом дугом скоро седам деценија "Загребачки солисти" су одржали готово 4.000 концерата на свим континентима, у највећим свјетским центрима и најславнијим концертним дворанама.

"Загребачки солисти" изводе репертоар који укључује барокна, класична, романтична, али и дјела савремене музике, с посебном пажњом усмјереном на актуелизацију ранијих, али и представљање млађих генерација домаћих композитора.

Четврти интернационални музички фестивал "Јесења соната" отворен је 6. октобра концертом гитаристе и композитора из Србије Немање Богуновића и његовог "Стрингс атачед" квинтета у Културном центру Бански двор.

Покровитељи фестивала су Град Бањалука, Министарство просвјете и културе Републике Српске, док је партнер Адико банка.