latinica  ћирилица
10/10/2021 |  09:07 ⇒ 14:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Ко је Александер Шаленберг, нови аустријски канцелар?

Актуелни министар иностраних послова Аустрије Александер Шаленберг, кога је досадашњи канцелар Себастијан Курц предложио за новог шефа аустријске Владе, важи за врхунског дипломату који би могао да "смири страсти" у владајућој коалицији
Александер Шаленберг  (Фото:Tanjug/AP) -
Александер Шаленберг (Фото:Tanjug/AP)

Александеру Шаленбергу, који долази на чело аустријске Владе након оставке Себастијана Курца, ни мјесто шефа дипломатије није било у животним плановима, како је рекао више пута, а засигурно није ни сањао да би могао бити и канцелар.

Овај дипломата је протеклих година остварио запањујућу каријеру, иако, како је у више наврата говорио, то није желио.

Шаленберг се до сада није много бавио дневном политиком, али је зато у више наврата показао да припада "хардлајнерима" по питању политике према илегалним мигрантима.

Пажњу јавности је прије неколико мјесеци изазвао подизањем израелске заставе на сједишту Министарства на чијем је челу, као реакцију на нападе на израелске градове.

Шаленберг, иначе, није члан Народне партије Аустрије (ОВП), која га је довела у Владу. 

Он је, на неки начин, био предодређен да постане дипломата. Његов отац је био амбасадор Аустрије у више земаља, а касније и генерални секретар Министарства спољних послова.

Одрастао је, тако, у Индији, Шпанији и Француској, а рођен је у Берну. Студирао је право у Бечу и Паризу, а потом и Европско право на Европском колеџу у Брижу.

Прво дипломатско искуство стекао је службовањем у правном одјељењу Мисије Аустрије при ЕУ, а по повратку је постао портпарол бивше министарке спољних послова Урсуле Пласник, а касније и њеног насљедника Михаела Шпинделегера, који важи за сиву еминенцију у ОВП.

Када је Себастијан Курц постао министар спољних послова, унаприједио га је у шефа Одсјека за спољнополитичко планирање.

И у преговорима о формирању коалиције након избора 2017. Курц је рачунао на њега, па га је повукао у свој кабинет на мјесто шефа штаба за стратегије и планирање.

На место министра Шаленберг је доспио након пада прве Курцове владе, после афере "Ибица", у коју се "саплео" тадашњи коалициони партнер Слободарска партија (ФПО).

Он је, у експертској, прелазној влади, заузео мјесто шефа дипломатије, а на том месту је остао и након формирања нове владе "Курц 2", овај пут са Зеленима.

Сада ће Шаленберг морати званично да преузме кормило и своје дипломатско искуство примјени у свакодневном раду са коалиционим партнером.

Када је ријеч о западном Балкану, Шаленберг се већ дуже јасно залаже за проширење ЕУ.

Он је ове године, у више наврата, говорио да "2021. не смије бити изгубљена година, као претходна по питању приближавања западног Балкана ЕУ".

Као и Курц, нови канцелар сматра западни Балкан непосредним сусједом, чија интеграција у ЕУ би донијела стабилност и безбједност у Европи.

На мјесту канцелара очекивано је да ће се даље залагати за проширење ЕУ, али уз инсистирање на испуњавање услова са обе стране.