latinica  ћирилица
10/10/2021 |  10:42 | Аутор: СРНА

Скрнављење гробова - порука Србима да ни мртви нису добродошли

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић најоштрије је осудио вандалиско скрнављење надгробних споменика брачног пара Неђе и Грозде Павловић на православном гробљу Љубетова, недалеко код Зенице, те апеловао на надлежне да истраже овај инцидент и казне починиоце.
Милош Лучић - Фото: РТРС
Милош ЛучићФото: РТРС

Лучић је истакао да се кроз овај вандалски чин шаље недвосмислена порука Србима да ни мртви нису добородошли, а да живи не треба ни да помишљају на повратак, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара.

- Најоштрије осуђујем овакво нељудско, нехумано и хулиганско понашање. Какви су то људи којима сметају мртви Срби, па лупају и разбијају мјеста њиховог вјечног починка? - пита Лучић.

Лучић истиче да је тешко и замислити шок који су доживјеле кћерке покојника, када су са породицама дошле да одају помен родитељима, а затекле су њихове оскрнављене гробове.

- Ово, нажалост, није први случај скрнављења српских гробова у овом подручју. Апелујем и на локалне власти да се јавно ограде од оваквих излива мржње и нетолеранције, јер је срамна чињеница да се на ово подручје није вратио ниједан Србин - истакао је Лучић.

Лучић је навео да је поражавајућа чињеница да након ратних дешавања ниједно српско имање на овом подручју није обновљено, а током протеклих деценија кроз БиХ прошле су стотине милиона помоћи избјеглицама.

Оскрнављене надгробне споменике брачног пара Неђе и Грозде Павловић, сахрањених на православном гробљу Љубетова, недалеко од Врандука код Зенице, јуче су затекле кћерке покојника, које су са породицама дошле да одају помен поводом Михољских задушница.

Према њиховим ријечима, споменици, који су недавно обновљени, предмет су дугогодишњих скрнављења од Бошњака из Љубетова.