latinica  ћирилица
10/10/2021 |  11:17 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 26 година од страдања Срба у западној Крајини

Служењем парастоса на православном гробљу у Мркоњић Граду данас је почело обиљежавање 26 година од страдања Срба у западној Крајини када је у здруженој акцији Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ убијено 2.014 српских војника и цивила, а протјерано 120.000.
Мркоњић Град - обљежавање годишњице страдања Срба западне Крајине - Фото: СРНА
Мркоњић Град - обљежавање годишњице страдања Срба западне КрајинеФото: СРНА

Парастосу које служи локално свештенство присуствују предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине потпредсједник парламента Жељка Стојичић и народни посланик Недељко Гламочак, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Након парастоса биће положени вијенци код спомен-обиљежја масовне гробнице на Градском гробљу у Мркоњић Граду.

Предвиђено је обраћање званичника, те полагање вијенаца код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године су извршиле агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу 2.014 убијених њих 753 били су цивили, од којих 14 дјеце и 240 жена.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима било је 10 жена. Када је ријеч о разарању, само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на којем се види како издаје наредбу да буде уништено све што је српско на овим просторима.

За злочине над Србима у 13 западнокрајишких општина правди нису приведени непосредни извршиоци злочина, ни одговорни по командој одговорности.

Обиљежавање овог историјског датума организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.