latinica  ћирилица
10/10/2021 |  12:07 ⇒ 16:16 | Аутор: РТРС

Обиљежено 26 година од страдања Срба у западној Крајини (ФОТО/ВИДЕО)

Служењем парастоса у Капели Светог Марака и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје масовне гробнице и споменик погинулим борцима у Отаџбинско-одбрамбеном рарту, у Мркоњић Граду обиљежена је годишњица страдања Срба из 13 западно крајишких општина.
Мркоњић Град - обљежавање годишњице страдања Срба западне Крајине - Фото: СРНА
Мркоњић Град - обљежавање годишњице страдања Срба западне КрајинеФото: СРНА

Обиљежавању си присуствовали предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, делегација Народне скупштине Републике Српске коју су представљали потпредсједница парламента Жељка Стојичић и народни посланик Недељко Гламочак, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Милуновић је рекао да ни 26 година након злочина није подигнута ниједна оптужница против команданата организованог злочиначког подухвата хрватски и муслиманскх снага против Срба у западној Крајини, те поручио да ће БиХ бити "немогућа мисија" све док однос према српским жртвама буде другачји него према оним из реда других народа.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да је од свих западнокрајишких општина Мркоњић Град поднио највећу жртву, а печат томе је и највећа масовна гробница.

Предсједник Борачке организације Шипово Мирко Шкаљак каже да су данас дошли у Мркоњић Град да одају почаст војницима и цивилима који су пронађени у мркоњићкој масовној гробници.

У септембру и окотбру 1995. године, заједничке снаге Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, попомогнуте дејствима НАТО-а окупирале су подручје 13 западно крајишких општина и протјерали 120.000 Срба.

За собом су оставили попаљена и разрушена насеља, а сва покретна имовина је опљачкана.

Мркоњић Град - обљежавање годишњице страдања Срба западне Крајине (Фото: СРНА)

Убијено је 2014 српских цивила и заробљених војника, а међу 753 убијених цивила, било је 240 жена и 14 дјеце. Стравични злочини почињени су на подручју мркоњићке општине, гдје је пронађена и масовна гробница у којој је било 181 тијело убијених Срба.

Запаљено је и порушено 1.608 кућа, 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона њемачких марака.

За злочине над Србима у западној Крајини нико није одговарао.