latinica  ћирилица
10/10/2021 |  12:18 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Промовисана књига "Сви моји путеви воде ка Србији" (ВИДЕО)

Будућност српског народа на Косову и Метохији су дјеца која се тамо рађају, изјавио је директор Управе Владе Србије за сарадњу са Србима у региону и дијаспори Арно Гујон, аутор књиге "Сви моји путеви воде ка Србији", која је промовисана у Палама.
Арно Гујон - промоција књиге - Фото: РТРС
Арно Гујон - промоција књигеФото: РТРС

Гујон је указао на тежак положај Срба на Косову и Метохији, посебно оних у енклавама, истичући да свијетлу будућност једино представљају српске породице са много дјеце.

"Сви моји путеви воде ка Србији" - назив је књиге младог Француза које свједочи о драми српског народа на Косову и Метохији. Странац који је сопствену судбину повезао са судбином Срба, тако што се из љубави према овој земљи настанио у Београду, годинама уназад помаже Србима на Косову.

- Говорим о људима и њиховим судбинама, О томе како живе Монаси у Високим Дечанима, како живе дјеца у Осојану или Гораждевцу, како баке изоловане по новобрдским крајевима преживљавају тешка времена у тишину и без труда односно бриге западне Европе - рекао је Гујон.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на КиМ Милорад Арлов поручио је да га са Гујоном веже много заједничких тренутака у раду на помоћи Србима на Косову и Метохији.

- Ми са ове стране подржавамо Србе на Космету колико можемо у временима која трају више од двије деценије и желимо да опстану јер свака породица сваки Србин на КиМ јесте као права светиња - истакао је Арлов.

На овај начин Гујон је успио представити Косово, као симбол славе и страдања.

- Да је то урадио Србин било би представљено као пристраност, а на овај начин је представио Косово као симбол српске славе српски народ који посљедњи пружа отпро глобализму и надам се да смо са Пала послали слободарску поруку - додао је домаћин промоције Миленко Драчевић.

Књига је представљена у оквиру програма Регионалне конференције, Сарадња институција, чији је циљ јачање демократске културе дијалога и сарадње институција и власти организација цивилног друштва у Српској, али и подстицање развоја цивилног друштва и добре управе.