latinica  ћирилица
10/10/2021 |  12:53 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Линта: Неприхватљиво што нема кажњених за злочине над Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта самтра неприхватљивим што ни након 26 година нико није кажњен за ратни злочин над Србима у 13 западнокрајишких општина и истиче да је помирење у БиХ немогуће све док не буду сви одговарали за почињена недјела током протеклог рата.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- Иако су познати налогодавци и починиоци злочина још нико није одговарао јер Тужилаштва БиХ и Хрватске спроводе селективну правду према којој су Срби агресори и једини кривци - навео је Линта.

Он сматра као неприхватљиво што ни Тужилаштво за ратне злочине Србије још није подигло оптужнице против одговорних за велики ратни злочин над Србима у 13 западнокрајишких општина прије 26 година, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта истиче да је од завршетка рата на дјелу систематско и планско прикривање злочина које су починили припадници Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО 1995. године над Србима у општинама Мркоњић Град, Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Крупа на Уни, Шипово, Србобран, Јајце и Купрес.

Из ових општина протјерано је више од 120.000 Срба и убијено 1.644 Срба од којих 659 цивила, а само је у Мркоњић Граду ексхумирано 181 тијело, међу којима је 81 цивил.

- Потпуно је јасно да Срби не могу да очекују правду од правосуђа БиХ, које је вандејтонска категорија и у функцији је бошњачке политике у Сарајеву, чији је темељ `Исламска декларација` Алије Изетбеговића - навео је Линта.

Он истиче да помирење у БиХ није могуће све док не буду сви одговарали за почињене ратне злочине, па тако и за велики злочин који је почињен над српским народом у 13 западнокрајишких општина.

- Поред кажњавања муслиманских и хрватских ратних злочинаца потребно је водити сталну и упорну борбу у међународној заједници против лажног мита да су Србија и Срби извршили агресију на БиХ. Главни кривац за рат у БиХ био је Алија Изетбеговић који је два пута одбацио споразум са Србима и нанио свима зло - сматра Линта.

Линта наводи да Алија Изетбеговић није желио мир и комромисмо рјешење уређења БиХ са три конститутивне јединице које је предложио португалски дипломата Жозе Кутиљеро, већ се по сваку цијену залагао за унитарну БиХ под доминацијом муслимана и са што мање Срба.

- Осим Алије Изетбеговића, кривац за рат у БиХ јесте проусташки режим Фрање Туђмана који је марта 1992. године извршио агресију на БиХ. Хрватска војска и ХВО су починили масовне и свирепе злочине над Србима, не само у 13 западнокрајишких општина, већ и у у Босанској Посавини, западној Херцеговини и другим мјестима - наведено је у саопштењу.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године су извршиле агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу 2.014 убијених њих 753 били су цивили, од којих 14 дјеце и 240 жена.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на којем се види како издаје наредбу да буде уништено све што је српско на овим просторима.