latinica  ћирилица
10/10/2021 |  14:18 | Аутор: РТРС

Студентско позориште у званичној конкуренцији фестивала "Златни витез"

Бањалучко студентско позориште добило је позив за учешће у званичној конкуренцији на престижном међународном позоришном фестивалу "Златни витез" који се ове године одржава од 21. новембра у Москви.
Фестивал Златни витез -
Фестивал Златни витез

Позив за дипломску представу Надежде Костић "Након представе", аутора Зорана Костића и у режији Јелене Костић потписао је глумац и редитељ Николај Бурљајев, директор Фестивала "Златни витез", који је уједно и први замјеник предсједнка Националног Савјета за културу и члан Патријаршијског Савјета за културу.

Фестивалска представа Бањалучког студентског позоришта биће изведена 24. новембра 2021. године на сцени Руске академије драмских умјетности.

Делегацију Студентског позоришта у Москви предводиће позоришни режисер Александар Пејаковић као директор фестивала "Кестенбург"  и предсједник Скупштине Бањалучког студентског позоришта који ће поред учешћа на "Златном витезу" посјетити и Представништво Републике Српске у Руској Федерацији.

- Након успјешног учешћа на фестивалу "Златни витез" 2017. године и конгресу међународне позоришне асоцијације 2018. године као и посјети "Московском клубу за подршку и развој" 2019. године, ово је већ четврта посјета представника управе Бањалучког студентског позоришта Москви, што упућује на јасну опредељеност БСП-а ка јачем окупљању студената Српске и Русије. У том смислу подршку нашем одласку поред Представништва Републике Српске у Србији пружиће и Представништво Српске у Руској Федерацији што је одличан знак пријатељства између култура Републике Српске и Руске Федерације. Наступити на сцени Руске академије драмских умјетности у Москви која је саграђена на почетку двадесетог вијека и старија је од свих позоришни институција у Бањалуци није стратешки битно само за Студентско позориште већ и за Универзитет у Бањој Луци, јер се представљамо са дипломском представом младе глумиц Надежде Костић рађеној у оквиру наставног процеса на Академији умјетности у Бањалуци - рекао је Пејаковић.

Фестивал "Златни витез" се одражава уз подршку Министарства културе Руске Федерације, Руске православне цркве и  Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, као и предсједника Руског Фонда културе и Удружења филмских радника господина Никите Михалкова.

Мото фестивала је "За високе моралне идеале, за узвишење људске душе".

Циљ Фестивала је да се гледаоцима приказу најбоље представе са руског и словенског простора. Најбоље представе и глумци фестивала "Златни витез" бити награђени на свечаном затварању 03. децембра 2021. године у концерној дворани Храма Христа Спаситеља.