latinica  ћирилица
10/10/2021 |  15:28 | Аутор: СРНА

Сретен Лукић на слободи након више од 15 година

Полицијски генерал Сретен Лукић пуштен је из затвора у Схевенингену и ноћас се вратио у Београд.
Сретен Лукић (Фото: SENSE Agency) -
Сретен Лукић (Фото: SENSE Agency)

Он је још прије двије године издржао двије трећине казне, али је предсједник Механизма у Хагу игнорисао његов захтјев за пуштање на условну слободу.

Лукић је у затвору провео више од 15 година, преносе "Вечерње новости".

Генерал Лукић се Хашком трибуналу добровољно предао 2005. године.

Хашки трибунал га је 2013. године правоснажно осудио на 20 година затвора због, како је наведено, "прогона албанског становништва са Косова и Метохије током НАТО бомбардовања 1999. године", када је био командант Штаба МУП-а у Приштини.

Жалбено вијеће Трибунала тада је дјелимично усвојило Лукићеву жалбу на првостепену пресуду којом је био осуђен на 22 године затвора.

Његов бранилац Бранко Лукић недавно је рекао да су Пољаци последњих пет година слали дописе суду у Хагу да некадашњи генерал полиције буде рехабилитован, да је за примјер и да треба да се пусти на слободу јер испуњава законске услове, али судија Кармел Ађијус то није дозволио.

Адвокат је тада оцијенио да је апсурд то што је Лукић још у затвору.

- Суђено му је у истом предмету као и Николи Шаиновићу, Драгољубу Ојданићу и Владимиру Лазаревићу. Иста је пресуда, исто судско веће и за њих је важило правило две трећине и сви су изашли на слободу, а за Лукића не важи. То је правно насиље и чиста неправда - рекао је Лукић.