latinica  ћирилица
10/10/2021 |  16:20 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Завршено Свјетско првенство у бициклизму (ВИДЕО)

Посљедњег дана Свјетског првенства у аматерском бициклизму вожена је најзахтјевнија трка, Гранфондо, која је окупила 550 такмичара у обје конкуренције.
Бициклисти - Фото: РТРС
БициклистиФото: РТРС

Ништа од временских услова није ишло на руку бициклистима, киша, снијег, вјетар, магла, све се уротило против ових храбрих возача, али нису се предавали и на крају се већина од њих послије 100 километара вожње попела до циља на Јахорини.

У свеукупном времену најбољи је био Италијан, Иван Мартинели који је 100 километара превезао за три сата и минуту.

- Било је врло тешко због хладноће и снијега, али је стаза била изузетно добра и захтјевна. Са неколико другара из тима нападао сам све вријеме и на крају смо на посљедњој узбрдици дошли као водећи, а ја сам имао највише снаге и први прошао кроз циљ. Први пут сам у Републици Српској и БиХ, осјећао сам се изузетно лијепо и пријатно, а организација такмичења је била сјајна без обзира на временске услове који нам нису ишли на руку - рекао је Мартинели.

Летећи Холанђанин Џони Хугерланд је и на Гранфондо трци оправдао очекивања, те је славио у својој старосној категорији од 35 до 39 година.

- Наравно да сам сретан и задовољан што сам поново побиједио на Јахорини. Ово су атипични услови за бициклизам. У августу када сам наступао на квалификацијама било је +40, а дана је температура била испод нуле. Похвалио бих амбијент, атмосферу и комплетну организацију Свјетског првенства. Веома сам се пријатно осјећао током ових пет дана на Јахорини и сгиурно да ћу опет доћи на вашу олимпијску љепотицу- рекао је Хугерланд.

Директор Свјетске бициклистичке федерације задужен за Гранфондо Ервин Вервекен, изразио је своје задовољство како је све прошло током трајања Свјетског првенства у Источном Сарајеву.

- Задовољан сам како је све прошло. Било је хладно, вријеме није било наклоњено бициклистима, али првенство је оправдало очекивања и видимо се сљедеће године на квалификационој трци - рекао је Вервекен.

Посљедњег дана Свјетског првенства дијељено је по пет комплета медаља у обје конкуренцији. Код мушкараца 19-34 године најбољи је био Иван Мартинели испред својих сународника, Етореа Карлинија и Фабија Цинија. Џони Хугерланд је освојио злато у категорији 35-39 година, испред Матеја Ловшеа из Словеније и Клемена Маеа из Француске. До злата у категорији мушкараца 40-44 године, стигао је Павел Гонда из Чешке, испред Јапанца Акира Такаоке и Словенца Деана Братуша. Словенац Игор Копше био је златни у категорији 45-49 година, испред Француза Давида Де Векија и Гритса Веверса из Летоније.

У конкуренцији мушкараца 50-54 године злато је освојио својевремено сјајни бициклиста у професионалним водама Никола Лода из Италије, испред Канађанина Бруса Брда и Нијемца, Михаела Шефера. У конкуренцији мушкараца 55-59 година Ендрју Пендери из Француске је био златни, Јорн Фјелдавли сребрни, а Хавијер Сантамарија из Шпаније бронзани.

Пољакиња Камика Војкиевич је била најбоља у категорији жена 19-34, испред Катарине Новак и Лауре Шименц из Словеније. У конкуренцији жена 35-39 година златна је била Алина Милка из Пољске, испред Петре Пасар из Словеније и Етеике Матуж из Мађарске. Свјетска првакиња у категорији 40-44 је постала Сара Хедберг из Шведске, сребрна је Стефани Грос из Француске, а бронзу је освојила Лара Њуел из Велике Британије. У категорији жена 45-59 година златну медаљу је освојила Еста Бовил из Канаде, испред Италијанке Михаеле Горини и Кларе Томас из Велике Британије.

Директор Свјетског првенства Владимир Куваља, поносан је на то што су његови сарадници и он успјели организовати и направити да све буде на високом нивоу.

- Мислим да можемо бити поносни и задовољни. Желим да се захвалим свим мојим сарадницима који су изнијели највећи терет када је у питању организација овог изузетно захтјевног такмичења. Поосебно сам одушевљен Медиофондо трком гдје су наступили такмичари преко 50 година. У животу нисам видио такав такмичарски дух и ентузијазам код људи који очигледно живе бициклизам. Сви знамо какви су били временски услови, температура је била испод нуле. Мислим да је било пун погодак било што смо Јахорини и Источном Сарајеву дали организацију овог Свјетског првенства - нагласио је Куваља.

Источно Сарајево са својим општинама, те Јахорина били су центар свјетског бициклизма у минулих пет дана, а тако ће по свему судећи бити и наредне године, јер су учесници понијели најљепше утиске и обећали да ће већ наредне године доћи на квалификациону трку која ће сваке године бити одржавана у Источном Сарајеву.