latinica  ћирилица
10/10/2021 |  16:45 ⇒ 16:50 | Аутор: Б92

Ботас славио у Истанбулу

У трци Формуле 1 за Велику награду Турске у Истанбулу побиједио је возач Мерцедеса Валтери Ботас.

Ботас је са пол позиције почео трку у Турској и од првог до посљедњег круга био водећи возач, други је био Макс Ферстапен, а трећи Серхио Перес.

Киша је падала у Истанбулу током читавог јутра и изазивала проблеме, али и прави тркачки спектакл, па је дошло до инцидента већ у првој кривини првог круга када је излетио Алонсо послије контакта са Гаслијем.

Луис Хамилтон је трку почео као 11. возач на стази, због промјене мотора са унутрашњим сагоријевањем, али је великом брзином пролазио кроз саобраћај и већ у 13. кругу имао 6. мјесто и најбржи круг трке.

За то време се сјајни Карлос Сајнц пробијао са 19. позиције и док је Хамилтон изборио позицију 6 он је изборио позицију 10 обишавши Фетела, убрзо је Рикардо пробао да замијени пнеуматике, али због спецификација гума за промјенљиве временске услове није добио ништа и само је губио вријеме.

Није било много дешавања у овом дијелу трке, а најзанимљивије је било гледати колико позиција могу да добију Карлос Сајнц и Луис Хамилтон, па послије затишја су кренули полако у бокс на замјену пнеуматика гдје све постаје интересантно.

Прво је Макс Ферстапен одлучио да мијења гуме, а његову одлуку су пратили Ботас и Сајнц, док су Леклер и Хамилтон одлучили да остану на стази, па је тако Леклер имао и водећу позицију.

На крају је Хамилтон завршио иза Леклера као пети, док је љути ривал Ферстапен био други и преузео вођство у генералном пласману. Ферстапен сада има 262,5 бодова, а Хамилтон 256,5 бодова.

Први пут у каријери је Карлос Сајнц добио награду за возача дана, јер је са 19 позиције трку завршио као осми.