latinica  ћирилица
10/10/2021 |  18:21 | Аутор: РТС

Вучић са шефовима дипломатије Ирака, Кувајта, Непала, Палестине...

Предсједник Александар Вучић и шеф дипломатије Ирака Фуад Хусеин разговарали су о пријатељству два народа, обостраној подршци цјеловитости и суверенитету, као и о унапређењу сарадње зарад јаче повезаности двију земаља.
Александар Вучић са шефом ирачке дипломатије - Фото: РТС
Александар Вучић са шефом ирачке дипломатијеФото: РТС

 Са шефом кувајтске дипломатије договорено је да се припреми мапа која ће дефинисати путању будуће сарадње. Договор о јачању односа постигнут је и са шефовима непалске и палестинске дипломатије.

Александар Вучић је у посјету примио министра спољних послова Републике Ирак Фуада Хусеина, који предводи делегацију своје земље на обиљежавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, саопштила је предсједникова Служба за сарадњу са медијима.

Хусеин је српском предсједнику пренио поздраве ирачког државног врха, а Вучић је поручио да српски народ гаји искрено пријатељство према ирачком народу и да се то одражава кроз вишедеценијске добре билатералне односе.

Како се наводи у саопштењу, Вучић је захвалио на подршци коју Ирак пружа цјеловитости и суверенитету Србије и додао да Србија, са своје стране, подржава суверенитет и цјеловитост Ирака.

Двојица саговорника су констатовала да постоји обострани интерес за повећање економске сарадње и трговинске размјене.

Изразили су и наду да ће ускоро бити закључен нови Споразум о економској, трговинској и техничкој сарадњи између Србије и Ирака, који ће дати подстрек развоју јачих веза у различитим областима, попут пољопривреде, грађевинарства, здравства и фармацеутске индустрије.

Предсједник Вучић је подсјетио на пређашња искуства српско-ирачке сарадње, а министар Хусеин је позвао српске компаније да учествују у поновној изградњи ирачких капацитета у различитим областима и помогну диверсификацију економије те земље, пише у саопштењу.

На састанку је закључено да је потребно обновити рад Мешовитог комитета за сарадњу и успоставити контакте између представника пословног и друштвеног живота Србије и Ирака.

Договор о мапи пута сарадње са Кувајатом 

Вучић је данас разговарао и са министром спољних послова Кувајта Ахмедом Насером ел Мохамед ел Ахмед ел Џабер ел Сабахом и изразио задовољство због његовог учешћа на скупу посвећеном 60. годишњици Покрета несврстаних земаља.

Вучић је констатовао да је посјета министра Ел Сабаха прва посета једног шефа кувајтске дипломатије Београду у новије доба, јер посјете на нивоу министра спољних послова није било још од постојања СФРЈ.

Министар Ел Сабах је пренио поздраве емира Кувајта, кога је председник Вучић позвао да посјети Србију.

Вучић и министар Ел Сабах су се сагласили да би чешћа размјена посјета званичника двију земаља допринијела томе да Србија и Кувајт јасније сагледају могућности за сарадњу, посебно економску, која је тренутно далеко испод реалних могућности и не одражава добре односе двију земаља. С тим у вези су нагласили значај обнављања рада Мешовите комисије за сарадњу.

Министар Ел Сабах је изнио конкретне предлоге за сарадњу који су, како је рекао, проистекли из нових околности које је донијела актуелна пандемија, а то су област здравства, пољопривреда и прехрамбена индустрија, као и образовање и ИТ сектор и сектор вештачке интелигенције. С тим у вези је договорено да се припреми мапа пута сарадње.

Министар Ел Сабах је подсетио да је чувене водоторњеве, симбол модерног Кувајта, изградила компанија из Србије и рекао да се нада да ће још таквих симбола обележити историјске везе двеју земаља.

Вучић захвалио Непалу на поштовању суверенитета Србије

Предсједник Србије сагласио се у разговору са министром спољних послова Непала Нарајаном Kадком да би Покрет несврстаних требало да ојача свој утицај у свету.

Вучић и Kадка су истакли да је Покрет несврстаних земаља данас можда и важнији него што је био прије 60 година и да земље из тог круга треба да се међусобно подржавају, залажући се за снагу мултилатерализма.

Преносећи поздраве руководства Непала и позив за званичну посјету тој земљи, министар Kадка је потврдио поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Предсједник Вучић је захвалио шефу непалске дипломатије Kадки на принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Kосова, с чим у вези је министар Kадка истакао залагање своје земље за решавање свих отворених питања кроз дијалог, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Захвалност и Палестини

Вучић је данас примио и палестинског министра иностраних послова Ријада ел Маликија, са којим је разговарао о различитим аспектима билатералних односа, за чијим унапређењем постоји обострана жеља.

Истакао је да Србија цијени традиционална пријатељства и да ће српска спољна политика водити рачуна да их ни у једном тренутку не занемари. Такође је рекао да је неопходна снажнија сарадња у мултилатералним организацијама и форумима.

Вучић је захвалио за подршку Палестине суверенитету и територијалном интегритету Србије и принципијелни став о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова, а посебно кроз противљење чланству тзв. Косова у међународним организацијама. Министар Ел Малики је потврдио да такав став палестинских власти остаје чврст.

Предложено је одржавање сједнице Мешовитог комитета за сарадњу, који би конкретизовао идентификоване могућности за свеобухватну сарадњу.

Министар Ел Малики је информисао Вучића о палестинском виђењу дешавања на Блиском истоку.