latinica  ћирилица
10/10/2021 |  18:55 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Порука из Српске - враћање на Устав једини начин останка у БиХ (ВИДЕО)

Повлачење сагласности за формирање Оружаних снага БиХ, система индиректних пореза и Високог судског и тужилачког савјета потези су за којим ће посегнути Република Српска ако не дође до договора о функционисању БиХ у складу са Уставом и Дејтоном поручио је српски члан Предсједништва Милорад Додик.
Република Српска (фото:UNS) -
Република Српска (фото:UNS)

Иницијативу ће подржати и коалициони партнери СНСД-а у Народној скупштини.

Уплитање странаца у полиитчке процесе је недопустиво, поручују званичници Српске и истичу да излаз може бити само договор домаћих политичких актера.

Ако не дође до озбиљнијег договора и преговора о враћању надлежности предвиђених Дејтоном, Народна скупштина могла би ускоро одлучивати о заштити интереса Републике Српске. Да је стање неодрживо, упозорио је српски члан Предсједништва и лидер СНСД-а Милорад Додик.

Уставни суд БиХ преузео је политичку улогу и умјесто тумача Устава постао законодавац што је и проузроковало бројне проблеме.

Излаз не могу бити санкције и пријетње већ договор, поручује Додик.

- Овдје српски народ ништа није добио осим тога што су се развластила наша права која смо имали по Уставу. Наша позиција је да се вратимо на слово Устава и то је начин на који ми можемо остати у БиХ, јер овај народ нема овдје шта да чека - рекао је Додик.

Одлука Уставног суда БиХ о шумама, ранија о пољопривредном земљишту, имовини, Дану Републике показале су намјере Бошњака који имају подршку и тројице страних судија у овој институцији. Потези које ће предузети Српска имају за циљ заштиту уставног поретка, поручују званичници.

- Сматрамо да би БиХ имала далеко више шансе да смо се држали управо тих рјешења умјесто што смо добили велики експеримент, наметнута рјешења, различите експериманталне фазе у којима су се изродиле различите институције које заправо нити су супјеле да нам омогуће неку унутрашњу кохезију нити нас учини ближим једни другима у оквиру БиХ него сус тално тема расправе и неслагања. Зато што узурпирају андлежности других нивоа власти - навела је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Иницијатива српског члана Предсједништва добиће подршку коалиционих партнера у Народној скупштини. Како истичу поједини представници, кризу није проузроковала Српска али је потребно да има одговор.

- БиХ се налази у дубокој политичкој, можемо рећи и у укупној друштвеној кризи и јако жалим што претходних мјесеци није био ниједан знак који би дошао с подручја Федерације БиХ да се о тој кризи разговара ид а се види на који начин из ње можемо изаћи - навео је Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије

- Ми из Народне партије Српске ћемо дефинитивно подржати јер то није концепт настанка државне заједнице од два ентитета ове накарадне БиХ када је сада више него јасно да она не може функционисати, не на овакав начин - сматра Дарко Бањац, предсједник Народне партије Српске.

Иако за сада представници опозиционих политичких партија у Српској упозоравају да је било каква иницијатива, па и она о враћању надлежности авантуризам, с друге стране српски члан Предсједништва одговара да је ријеч о заштити права српског народа и раније стечена, па одузета права.

- Видимо да у Републици Српској постоје они који упорно покушавају да прикажу неку другу ситуацију, ја хоћу да кажем без обзира на индуковане приче или како то они зову велику галаму да то народ мора да разумије да је то искључиво зато да се одврати пажња са ових суштинских наших тема а то је Република Српска и питања која сам навео овдје - поручио је Додик.

За сада нема одговора ни из Федерације о позиву на разговор о будућности БиХ. Раније је лидер СДА Бакир Изетбеговић био задужен да такав састанак организује али је инсистирао на учешћу и међународне заједнице, што је неприхватљиво истиче Додик. Како наводи, управо су представници са Запада и учествовали у креирању кризе. Да је разговор једино рјешење сматра и предсједница Српске.

- У оквиру БиХ не постоје искрени разговори. Не постоје због тога што се увијек једна страна наслања на оно шта ће рећи стране амбасаде. Имају своје менторе, своје супревизоре за све оно што раде и у суштини никада нису ни показали способност нити жељу да разговарају са партнерима. Наш концепт је сасвим другачији а то је да се треба разговарати у оквиру БиХ, да смо ми ти који треба да управљамо овом земљом - истакла је Цвијановић.

Република Српска већ је формирала пет експертских тимова, који ће радити на измјени Закона и припреми за самосталну Републику Српску у оквиру Дејтонског споразума. То ће бити одговор на неуставне одлуке високих представника, али и одлуке Уставног суда БиХ.