latinica  ћирилица
10/10/2021 |  20:33 | Аутор: СРНА

Лавров: Русија ће подржати свако рјешење за Космет које прихвати Србија

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је вечерас у Београду да Русија сматра да рјешење за Косово и Метохију мора бити постигнуто у дијалогу Београда и Приштине и одобрено од Савјета безбједности УН.
Сергеј Лавров (@MID_RF) - Фото: Тwitter
Сергеј Лавров (@MID_RF)Фото: Тwitter

- Ми ћемо прихватити било које рјешење које прихвати Србија и српски народ - изјавио је шеф руске дипломатије.

Лавров је након састанак са предсједником Србије Александром Вучићем на конференцији за новинаре нагласио да Русија када је ријеч о Космету инсистира на поштовању Резолуције 1244 и поштивању међународног права.

Он је рекао да је Русија забринута провокацијама Приштине крајем септембра на сјеверу Косова, те да поздравља сусдржаност коју је показао Вучић и његов ангажман да ситуација буде рјешана мирно.

Лавров је рекао да је Вучићу пренио поздраве руског пресједника Владимира Путина и жеље за активан наставак сарадње двије земље, коју је оцијенио добром.

Навео је да ће бити договорен наредни састанак два предсједника.

Лавров је вечерас стигао у Београд, гдје су га на Међународном аеродрому "Никола Тесла", уз највише државне почасти, дочекали министар спољних послова Србије Никола Селаковић, као и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

Он ће сутра учествовати на јубиларном састанку на високом нивоу Покрета несврстаних, гдје ће како је раније најављено, пренијети поруку предсједника Руске Федерације Владимира Путина, у којој се истиче посебан значај који Москва даје активностима овог покрета који обједињава 120 земаља и промовише принципе равноправне међудржавне сарадње.