latinica  ћирилица
10/10/2021 |  21:56 ⇒ 11/10/2021 | 09:46 | Аутор: СРНА

У Бањалуци отворен 20. Међународни фестивал позоришта за дјецу (ВИДЕО)

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у Бањалуци 20. Међународни фестивал позоришта за дјецу на којем ће, осим позоришта Републике Српске, наступити и куће из девет земаља – Србије, Русије, Пољске, Хрватске, Словеније, Словачке, Сјеверне Македоније, Њемачке и Италије.
Дјечији фестивал позоришта - Фото: РТРС
Дјечији фестивал позориштаФото: РТРС

У част јубилеја фестивалске завјесе је подигао театар домаћин Дјечије позориште Српске премијером представе "Јаблан", коју је по приповијеци Петра Кочића режирао Душко Мазалица.

Тривићева је истакла да је Дјечије позориште Републике Српске, гдје се одржава ова манифестација, сада најрадосније и највеселије мјесто у Бањалуци.

Добро је осмишљена мисија и визија Фестивала. Одличан је концепт Дјечијег позоришта Републике Српске да организује одржавање једне од најважнијих позоришних манифестација посвећеној дјеци у оквиру обиљежавања Међународне недјеље дјетета - рекла је Тривићева.

Она је истакла да је одржавање овог, али и оваквих фестивала веома важно, јер утичу на културни одгој дјеце спајајући појединце и групе у процес подизања друштвених стандарда.

- Овакви фестивали имају за циљ социјализацију дјеце и препознавање правих умјетничких вриједности. Едукација кроз позориште и друге видове умјетничког стварања утиче на здрав развој дјеце и младих генерација - рекла је Тривићева.

Она је истакла да је предност позоришне умјетности промовисање људских вјештина и комуникације, подстицање самопоуздања код дјеце и младих, развој друштвене свјести и маште.

- Међународни фестивал фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци доприноси стварању нових генерација позоришне публике, а луткарска и дјечија позоришна остварења уче дјецу да његују љубав, пријатељства и да поштују различитости - рекла је Тривићева отварајући фестивал.

Уз позив да волимо дјецу у читавом свијету, да будемо хумани и добри према својим другарима, Тривићева је позвала све заједно да завире у свијет маште и бар на тренутак буду дјеца.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић захвалила се публици што вјерују да позориште може да побиједи и онда када се свима чини да је побиједити немогуће.

- Када би се микрофон могао прислонити уз моје срце чули бисте колико силно куца од узбуђења, одговорности и поноса због вечерашњег догађаја - рекла је Лабовићева.

Она је истакла да програм овогодишњег фестивала чине представе ансамбала који су претходних година побјеђивали на фестивалима у Бањалуци, због чега је ово и фестивал побједника.

Представе у такмичарском програму оцјењиваће међународни жири којег чини редитељ из Србије Исидора Гонцић, редитељ из Хрватске Дубравко Торјанац, те глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Слободан Перишић.

Покровитељи 20. Међународног фестивала позоришта за дјецу су предсједник Републике Српске, Влада Српске, Министарство просвјете и културе Српске, Министарство културе и информисања Србије и Град Бањалука.

Фестивал је отворен до 16. октобра.