latinica  ћирилица
11/10/2021 |  07:20 ⇒ 07:25 | Аутор: РТРС

Снијег на коловозу у вишим предјелима на западу

У већем дијелу Републике Српске и Федерације БиХ саобраћај се одвија по мокрим и клизавим коловозима, а у вишим планинским предјелима и преко превоја на крајњем западу мјестимично има снијега.
Киша - Фото: РТРС
КишаФото: РТРС

Из Ауто-мото савеза Републике Српске извајају путне правце Подрашница - превој Млиништа - Гламоч, на превоју Млиништа, као и Шипово - Ново Село, према Купресу.

Због ниске температуре током је могуће формирање поледице у вишим планинским предјелима, а видљивост је мјестимично смањена због магле.

Из АМС додатан опрез савјетују због учесталих одрона, као и на дионицама са радовима, гдје се саобраћа уз измијењен режим вожње и обавезно поштовање привремене сигнализације.

На дионици магистралног пута граница Републике Српске/ФБиХ /Лапишница/ - Љубогошта, због минерских радова на каменолому у мјесту Хан Дервента, данас ће привремено бити обустављен саобраћај у времену од 12.00 до 16.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја, у једном, евентуално у два интервала.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - Шћепан Поље, у близини граничног прелаза "Хум", због деминерских радова у времену од 7.00 до 15.00 часова привремено се обуставља саобраћај на 30 минута, а 10 минута траје пропуштање саобраћаја.

На тој дионици забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због радова измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Драксенић - Врбашка у дужини 27,3 километара и дионици Козарска Дубица - Драксенић - граница БиХ/Хрватске /Јасеновац/ у дужини 16,5 километара.

Због радова на магистралном путу Брчко - Бијељина, на дијелу који пролази поред ријеке Саве, у рејону Гредица и Сандића, од 7.00 до 17.00 часова саобраћај се одвија успорено уз повремене 15-минутне обуставе саобраћаја.

У току је изградња приступа новом царинском терминалу и кружне раскрснице на дионици магистралног пута Градишка - Нова Топола, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

С обзиром да је ријеч о веома фреквентном путном правцу, возаче из АМС моле да возе максимално опрезно и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

На дионицама магистралног пута Црквина - Модрича један и Шешлије - Јоховац, као и на дионици Устипрача - Међеђа, у току су радови на рехабилитацији коловоза, због чега се саобраћај одвија успорено.

Због радова у тунелу "Каловита брда", на магистралном путу Љубогошта - Пале измијењен је режим у одвијању саобраћаја, као и у тунелу "Чељиговићи" на путу Лапишница - Љубогошта и тунелу "Угар" на дионици магистралног пута Црна Ријека - граница Републике Српске /Угар/.

Измијењен је саобраћај и постављена је привремена сигнализација на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник због изградње мини хидроелектране.

Због реконструкције дионице регионалног пута Тедин Хан - граница Републике Српске/ФБиХ /Криж/ измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због реконструкције дионице регионалног пута Језеро - Шипово, саобраћај се повремено обуставља у времену од 7.00 до 17.00 часова, по потреби, у трајању до један час.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица - Градишка, дионица Мраковица - Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац - Мраковица одвија наизмјенично, једном траком.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута, на локалитету мјеста Војковићи, у Улици 2. Сарајевске бригаде - Крупац /Улица Равногорска/, у времену од 8.15 до 15.00 часова повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак, у мјесту Клакар Доњи, у времену од 8.00 до 15.00 часова радним данима, повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја, као и на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, у мјесту Горњи Божинци.

На регионалном путу Чајниче - Миљено у мјесту Луке, због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном саобраћајном траком, као и на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На путним правцима граница ФБиХ/Републике Српске Станић Ријека - гранични прелаз Брод, граница ФБиХ/Републике Српске Леденице - Црквина - гранични прелаз Шамац, граница ФБиХ/Републике Српске Цапарде - гранични прелаз Каракај и граница ФБиХ/Републике Српске Станић Ријека - граница Републике Српске/ФБиХ Каруше креће се превоз вангабаритног терета.

Возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На снази је забрана собраћаја за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље - Подновље, због оштећења коловоза.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона, на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају.

У Федерацији БиХ на ауто-путу због радова на дионици Сарајево сјевер-Подлугови, саобраћај се одвија двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

У тунелу Црнаја на путу Коњиц - Јабланица, због радова, саобраћај се одвија једном траком наизмјеничним пропуштањем возила.

На путу Тузла - Калесија због радова у тунелу "Чакловићи" саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава.

Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

Спорије одвијање саобраћаја због радова могуће је и на правцима Доњи Вакуф - Јајце, Топчић Поље - Жепче, Груде - Љубушки, Ливно - Шуица и Хутово - Столац.

На граничним прелазима задржавања нису дужа од 30 минута.

До сутра гранични прелази Габела - Габела Поље један, Козарска Дубица - Хрватска Дубица, Вагањ - Били Бриг, Хаџин Поток - Боговоља, Орахов До - Слано и Дужи - Имотица отворени су за путнички саобраћај као међународни гранични прелази.