latinica  ћирилица
11/10/2021 |  07:41 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Москва: Промоција планова о "Великој Албанији" нарушава безбједност у региону

Москва сматра да је изјава албанског премијера Едија Раме о уједињењу његове земље са /самопроглашеним/ Косовом апсолутно неприхватљива и да промоција планова о стварању "Велике Албаније" нарушава безбједост у региону, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Министарство иностраних послова Руске Федерације (Фото: Fotolia/scaliger) -
Министарство иностраних послова Руске Федерације (Фото: Fotolia/scaliger)

- Сматрамо да је изјава албанског премијера о уједињењу Албаније и /самопроглашеног/ Косова апсолутно неприхватљива. Промоција планова о стварању "Велике Албаније" није у складу са одредбама Резолуције 1244 Савјета безбједности УН и нарушава безбједност у региону - нагласила је Захарова, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Према њеним ријечима, посебно је чудно што је кршење документа који је од основне важности за рјешење питања Косова проглашен кључним циљем у политичкој каријери лидера једне од земаља региона Балкана.

Она је истакла да се слични штетни случајеви не уклапају у контекст заједничких напора Београда и Приштине о стварању заједничкој тржишта, које су предузели у склопу регионалне инцијативе "Отворени Балкан" заједно са Скопљем.

Захарова је навела да се Москва унапријед радује адекватном одговору западних тутора Косова пројекта "државе у изградњи" на ову дрску провокацију.

Она је изразила изненађење што Запад није примијетио ове нарушавајуће позиве, док усмјерава директне критике против Београда због хуманитарног концепта "српски свијет" који је оправдан и у складу са међународним законом.