latinica  ћирилица
11/10/2021 |  08:53 | Аутор: СРНА

Кабул се узда у помоћ Москве у обнови земље

Талибанске власти изразиле су наду да ће Русија учествовати у обнови Авганистана од штете коју су нанијели вишедеценијски сукоби у тој земљи, изјавио је замјеник авганистанског министра за информисање и културу Забинулах Муџахид.
Кабул - Фото: архив
КабулФото: архив

Он је за ТАСС рекао да се талибани радују сарадњи са свим земљама и да страна улагања играју значајну улогу у Авганистану.

- Русија је важна земља у економском смислу. Авганистан је разорен током рата, а Русија и друге земље би могле помоћи у обнови. Поздрављамо такву помоћ и надамо се финансијској подршци - истакао је Муџахид.

Према његовим ријечима, талибани желе да успоставе везе са свим земљама и то, прије свега, дипломатске, без којих даља сарадња "једноставно није могућа".

- Преговарамо са Русијом, прије свега ради признавања наше владе и наставка рада амбасада /Русије и Авганистана/. Рјешавање тих питања отвориће пут за даљу сарадњу - додао је Муџахид.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је 24. септембра да Русија, као и већина земаља у свијету, пажљиво прати активност талибана у Авганистану, као и то да ли се талибанске власти држе својих обећања.