latinica  ћирилица
11/10/2021 |  10:32 ⇒ 11:58 | Аутор: sputniknews.com

Путин упутио поруку учесницима скупа Покрета несврстаних у Београду

Предсједник Русије Владимир Путин упутио је поруку учесницима скупа у Београду, који се одржава поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних, у којој је истакао да је позитивни потенцијал те организације од посебног значаја данас имајући у виду турбулентну ситуацију у свијету.
Владимир Путин (@KremlinRussia) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (@KremlinRussia)Фото: Тwitter

Путин у телеграму истиче да Покрет несврстаних игра веома важну улогу у међународним односима, досљедно инсистира на принципу равноправности међу државама, уважавању суверенитета и законитих интереса, а такође се залаже за конструктивни мултилатерални дијалог стриктно у складу са Повељом Уједињених нација.
 
- Данас, када је ситуација у свијету све турбулентнија и када човјечанство мора да се суочи са нарастајућим бројем пријетњи и изазова, позитивни потенцијал Покрета несврстаних је посебно потребан. Важно је да се та ауторитативна организација активно бави рјешавањем кризних ситуација, даје суштински допринос колективним напорима за изградњу демократскијег и стабилнијег свјетског поретка, јачањем повјерења и узајамног разумијевања између чланица међународне заједнице - истакао је Путин.
 
Он је подсјетио да је Русија недавно добила статус посматрача у организацији, што, како каже, отвара нове могућности за сарадњу и рјешавање актуелних питања регионалне и свјетске агенде, осигуравање безбједности и развоја у цијелом свијету.
 
Русију на скупу у Београду представља шеф дипломатије Сергеј Лавров.
 
Подсјетимо, прва конференција несврстаних била је на нивоу шефова држава или влада, а идејним творцима сматрају се предсједници СФРЈ Јосип Броз Тито, Египта (у то време Уједињене Арапске Републике) – Гамал Абдел Насер, Гане – Кваме Нкрумах и Индонезије – Сукарно, као и први премијер Индије Џавахарлал Нехру.

У Београд су те 1961. дошли представници 25 тадашњих несврстаних земаља, три државе посматрача, али и више ослободилачких покрета, партија и организација.