latinica  ћирилица
11/10/2021 |  12:04 ⇒ 13:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: Морамо избјегавати двоструке стандарде

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров истакао је данас на јубиларном Самиту Покрета несврстаних, који се одржава у Београду, да су начела тог покрета у свијету јако потребна.
Сергеј Лавров - Фото: Screenshot/YouTube
Сергеј ЛавровФото: Screenshot/YouTube

Он је у обраћању учесницима захвалио што је Русија добила статус посматрача и пренио поруку предсједника Русије Владимира Путина.

- Од свег срца поздрављам све учеснике јубиларне сједнице организоване поводом 60-огодишњице Покрета, покрета који показује да жели конструктиван дијалог свих земаља у свијету. Данас када ситуација у свијету постаје све турбулентија, када се човјечанство суочава са многим изазовима главна начела Покрета су за све јако потребна. Посебно за рјешавање конфликтних ситуација, изградњу демократскијег државног поретка и свих друштава - пренио је Лавров.

Он је истакао да статус посматрача отвара Русији нову шансу да помогне у рјешавању свих неријешених питања, како регионалних, тако и свјетских у циљу осигурања мира.

Покрет је прије 60 година послао поруку да нема алтернативе мирном превазилажењу изазова, подсјетио је Лавров, те додао да се не смију заборавити принципи УН и да се морају избјегавати двоструки стандарди, као и да је неопходно борити се против неоколонијанизма.

Лавров је нагласио да је неопходно борити се за заштиту људских права и тероризма.

- Надамо се да ће наше својство посматрача помоћи свим координисаним акцијама у интересу демократизације и бољег односа у свијету - поручио је он.