latinica  ћирилица
11/10/2021 |  12:18 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

У осам мјесеци извоз већи за 32,4 одсто

Извоз дрвног сектора БиХ у осам мјесеци износио је 1.073.179.274 КМ, што је више за 32,4 одсто него у истом периоду прошле године, те за 21,2 одсто у односу на осам мјесеци 2019. године.

У посматраном периоду остварен је увоз од 303.610.139 КМ, што је више за 3,4 одсто у односу на осам мјесеци прошле године, тако да је покривеност увоза извозом износила 353,4 одсто.

На сједници одбора Асоцијације дрвне индустрије и шумарства, при Спољнотрговинској комори БиХ, констатовано је да су у осам мјесеци ове, у односу на исти период лани, све групе производа имале већи извоз, док је у поређењу са истим периодом 2019. мањи извоз производа шумарства, паркета и подова.

Учешће извоза групе дрво и производи од дрвета било је 56,2 одсто, док је учешће извоза намјештаја и монтажних кућа износило 45,8 одсто, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

На сједници је истакнуто да су компаније уложиле велике напоре како би оствариле добре извозне резултате, те да ће због значајног раста цијена сировина и репроматеријала, који у неким случајевима износи и више од 100 одсто, фирме морати усклађивати продајне цијена готових производа, али водећи рачуна да буду конкурентне.

Чланови одбора су констатовали да је недостатак сировине и даље велики проблем, јер се још увијек велике количине шумских сортимената, а посебно резане грађе извозе, те навели да је потражња за производима финалне прераде дрвета велика, као и да произвођачи не могу да прихвате све наруџбе, због недостатка сировина.

"И поред тога што је дрвна индустрија суфицитарна грана привреде, произвођачи немају никакву институционалну подршку, доприноси на плате су јако високи, тако да је питање да ли ће компаније моћи да поднесу раст минималне плате, иако су свјесни да до повећања плата мора доћи како би задржали раднике", наглашено је на сједници.

На састанку су представници фирме "Енова" одржали презентацију о еколошки прихватљивом управљању органским загађујућим материјама /ПОПс/ у индустријском сектору у БиХ, са нагласком на дрвну индустрију у којој је истакнута опасност загађивача ПОПс-а, због чега тренутно раде на прављењу детаљног инвентара по компанијама.