latinica  ћирилица
11/10/2021 |  12:18 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

У покрету са Данијелом Дакићем на РТРС, уторак у 22.35 (ВИДЕО)

Прва епизода првог серијала ТВ магазина о урбаној култури У покрету са Данијелом Дакићем емитоваће се на првом програму РТРС у уторак, 12. октобра од 22.35 часова.
У покрету са Данијелом Дакићем -
У покрету са Данијелом Дакићем

Циклус емисија који преиспитује живот у граду кроз урбану културу, дефинишући њено дјеловање и утицај на друштво, водиће нас ТВ и Радио водитељ и промотер урбане културе Данијел Дакић, са којим смо разговарали о овом пројекту РТРС-а.

О каквом је серијалу ријеч?

- Урбана култура није (само) забава, она је оплемењујућа, инспиративна и комплексна и тражи такав приступ и у медијима. Данашње вријеме које, чини се, није јасно дефинисано, које је састављено од дискутабилних трендова и које и даље тражи неке своје праве вриједност. У потрази за тим вриједностима данашњег доба у ТВ магазину о урбаној култури покушаћемо вам представити појединце који се баве културом која није институционална, није најпопуларнија, понекад није свима ни друштвено прихватљива али је пресудна за различитост друштва, његов развој и културу у урбаним срединама – дакле, урбану културу - каже аутор и водитељ ове емисије Данијел Дакић.

 Због чега урбана култура?

- Визуелна умјетност, музика, филм, анимације, концептуални изрази у облику субкултуре чине смислено језгро града и дају му пријеко потребну различитост да би се побјегло од клишеа и уоквиривања мишљења, што је по мени највећа препрека развоја било којег друштва. Урбана култура је важна, она није водећа и представља скуп различитих концентричних културних кругова које карактерише живот у урбаним срединама. Урбана култура је есенција смисла живота у урбаним срединама и као таква треба стално да се његује, подстиче и промовише.

 Зашто нема више емисија посвећених урбаној култури?

Много је једноставније бавити се неким другим стварима у медијима или тражити садржаје који осигуравају гледаност или слушаност. Неки би рекли и да је једноставније и да би свијет био љепше мјесто да смо неким чудом сви идентични међутим управо нас та разноврсност у укусима и начинима размишљања чини живим и на неки готово недокучив начин обликује нашу свијет, околину и стварност. Мислим да је то изазов у који се не упуштају многи и да нам између осталог и због тога мањка медијски простор за урбани начин изражавања.

Били сте дугогодишњи портпарол ЕГЗИТ фестивала у БиХ, више од пет година сте портпарол Фреш Вејв Фестивала и један сте од промотера урбане културе у Бањалуци. То говори о томе да сте и сами дио урбане сцене, да ли је циљ овог серијала промоција исте?

Сигурно да је ово медијски простор и за промоцију сцене и урбане културе али ако говоримо о значају прије бих акценат ставио на то да је циљ овог серијала да покаже да и са другачијим начином размишљања или стилом одијевања, музиком коју слушате, књигама и филмовима које бирате, имате право на позитивно дјеловање у друштву.

Ко ће бити гости?

Кроз разговоре са актерима урбане културе, познатим музичарима, музичким продуцентима, визуелним и уличним умјетницима, дигиталним умјетницима, глумцима и другима који персонални израз изражавају кроз урбану културу у овом серијалу трагамо за одговорима на питања попут, шта је и у којем облику данас егзистира урбана култура.