latinica  ћирилица
11/10/2021 |  14:20 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Петричевић: Представљање компанија из Српске вишеструко значајно

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је данас да је наступ компанија из Српске на 10. Међународном сајму наоружања и војне опреме у Београду вишеструко значајан јер пружа могућност представљања капацитета, али и унапређења производних процеса.
Вјекослав Петричевић - Фото: СРНА
Вјекослав ПетричевићФото: СРНА

Он је, говорећи о компанији Технички ремонт Братунац /ТРБ/, рекао да та компанија из године у годину ради на унапређењу својих производа и да се то сигурно у доброј мјери види и на самом тржишту.

- Излагачи из Републике Српске имају прилику да се представе и озбиљнијим компанијама из Русије, од којих је једна прије годину и по дана била у посјети Српској гдје су установили могућности и капацитете развоја Ваздухопловног завода "Орао" - рекао је Петричевић, током посјете излагачима из Српске заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Он истиче да се ту може унаприједити сарадња и доћи до неких нових, значајнијих уговора, који су битни за пословање и опстанак намјенске индустрије Републике Српске.

Патричевић је нагласио да је намјенска индустрија Српске, баш као и њена привреда, наслоњена на Србију и најавио да ће Република Српска и у наредној години радити на новим пројектима и локацијама.

Вршилац дужности директора Ваздухопловног завода "Орао" Младен Стојановић рекао је да је Завод имао тешку историју и много изазова у прошлости које је успјешно превазишао, те да се стога не боји будућности.

Када је ријеч о заинтересованости Руса за овај завод, Стојановић каже да је "Орао" у стоодстотном власништву Владе Републике Српске и да, поштујући власника, не даје изјаве тим поводом.

- Наша је жеља, наравно, да дођемо до што више посла. Ми смо у Бијељини препознати као значајан ресурс. И овдје, ово мјесто и положај /на Сајму/ даје потврду да смо врло битни за систем. Што се лично нас тиче, могу да кажем да смо уговорили два мотора за Уједињене Арапске Емирате. Такође, очекујемо, да проширимо палету дјеловања и за Војску Србије и за неке друге моторе којим располажемо - рекао је он.

Стојановић је нагласио да "Орао" има ресурсе, људе, опрему, машине и да ће радити све оно на што га власник усмјери.

- Надамо се и у садејству и потребама система одбране Србије. Ми ћемо да учинимо све да одговоримо на изазове који пред нас буду постављени. Да ли ће то били лиценца или и сарадња са Русима, искрено ја бих волио да се тако деси, али није до нас - рекао је Стојановић.

Он је навео да ће договорени посао ремонта 12 мотора за Војску Србије бити успјешно завршен, те да је Завод до сада испоручио пет мотора.

- Сви мотори за Војску Србије биће испоручени - рекао је Стојановић и додао да и Самит несврстаних, чије се одржавање поклопило са Сајмом наоружања, може бити прилика више за промоцију Завода.

На 10. Сајму наоружања и војне опреме "Партнер", који ће званично за јавност бити отворен сутра, публици ће се представити и Ваздухопловни завод "Космос" из Бањалуке.

Сајам ће бити одржан у халама један и четири и на отвореном простору Београдског сајма, на површини од око 26.000 метара квадратних изложбеног простора.