latinica  ћирилица
11/10/2021 |  14:32 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Дејану Стојиљковићу уручена Андрићева награда

Српски писац и сценариста Дејан Стојиљковић добио је Андрићеву награду за 2020. годину за збирку приповједака "Неонски блуз", коју му је данас на свечаности у Задужбини Иве Андрића у Београду уручио предсједник Управног одбора задужбине Миро Вуксановић.
Дејан Стојиљковић - Фото: ТАНЈУГ
Дејан СтојиљковићФото: ТАНЈУГ

Стојиљковић је поручио да му је изузетна част што је лауреат признања које носи име његовог омиљеног домаћег писца, великог узора и учитеља.

На свечаности је прочитан одломак из приповијетке "Дубоко и хладно", која припада награђеној збирки.

У најужем избору за Андрићеву награду биле су и књиге књиге "Безглаво" Дејана Симоновића и "Скарабеј од жада" Емсуре Хамзић.

Андрићеву награду за најбољу приповијетку, циклус или збирку приповједака објављене на српском језику између 1. јануара и 31. децембра претходне године установила је 1976. године Задужбина Иве Андрића поштујући тестаментарну вољу славног писца и јединог добитника Нобелове награде за књижевност са простора бивше Југославије.

Први добитник овог признања је Драгослав Михаиловић, коме је награда додијељена за 1975. годину.

Међу лауреатима су и Александар Тишма, Светлана Велмар Јанковић, Данило Киш, Вида Огњеновић, Павле Угринов, Александар Гаталица, Милорад Павић, Вуле Журић, Владимир Кецмановић и Анђелко Анушић.