latinica  ћирилица
11/10/2021 |  14:44 | Аутор: СРНА

Отворена изложба ученичких радова поводом једног вијека требињске гимназије

У Музеју Херцеговине у Требињу данас је отворена изложба радова ученика Гимназије "Јован Дучић" из овог града, који су учествовали на конкурсу за најбоље ликовне и литерарне радове о теми "Вијек Гимназије у Требињу", а градоначелник Мирко Ћурић уручио је дипломе најбољима.
Изложба ученичких радова поводом једног вијека гимназије - Фото: СРНА
Изложба ученичких радова поводом једног вијека гимназијеФото: СРНА

На литерарном конкурсу најбољи је био рад Мије Мијановић под називом "Час траје и трајаће", друго мјесто заузео је Лука Сушић са радом "Поносно ходим стољетним стазама", а трећи је био Матеја Алексић који је написао рад "Гимназија имена Јованова".

На ликовном конкурсу прво мјесто подијелили су Анастасија Томић и Станко Миловић, друга је била Милица Зуровац, а треће мјесто освојио је Никола Кукурић.

Мија Мијановић рекла је да је јој је изузетна част и задовољство да је њен рад изабран за најбољи на конкурсу поводом обиљежава једног вијека Гимназије, те додала да је конкуренција била веома јака.

- Наша школа обилује великим бројем талената, не само за писање него и за сликање. Моја школа је за мене веома значајна, то је школа која пружа знање и васпитање - рекла је Мијановићева.

Анастасија Томић, која је са Станком Миловићем радила у пару и освојила прву награду на ликовном конкурсу, истакла је да да су рад насликали уз подршку професора.

- Одлучили смо да на два велика платна насликамо очи, јер сви знамо да су оне огледало душе и ми ћемо увијек у очима носити нашу Гимназију - рекла је Томићева новинарима.

Директор Гимназије "Јован Дучић" Мишо Пешић рекао је новинарима да је ова изложба још један начин обиљежавања вијека гимназије у Требињу, те да је ријеч о ученицима који су јако надарени за сликање и писање.

- Гимназија има талентоване младе људе и ово данас је доказ да су добри у том што раде, а мимо њих наравно и професори се труде да код њих пробуде интересовање. Ово дружење данас није само проглашење најбољих на конкурсу, међу овим људима данас имате бивше раднике школе, идеја је била да ово буде сусрет генерација гдје би они који су некада радили у гимназији и они који раде сада евоцирали успомене на прошло вријеме - рекао је Пешић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је значај Гимназије за град, те да се град потрудио да се сходно ситуацији овај значајан јубилеј обиљежи.

Он је упутио велику захвалност пензионисаним професорима требињске Гимназије, онима који су данас ангажовани као професори, али и ученицима који постижу веома добре резултате.

Поводом једног вијека постојања гимназије у Требињу, у том граду вечерас ће бити одржана Свечана академија под називом "Првих 100 година".