latinica  ћирилица
11/10/2021 |  15:45 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Срби у Америци да чувају свијест о јединству и културу

Његова светост патријарх српски Порфирије честитао је 75 година освештања храма Светог Стефана Првовјенчаног у Алхамбри, код Лос Анђелеса, те позвао Србе у Америци да чувају свијест о јединству српског народа, као и културу и начин живота.
Патријарх српски Порфирије - Фото: ТАНЈУГ
Патријарх српски ПорфиријеФото: ТАНЈУГ

Патријарх је на "Инстаграм" налогу написао да је дивни храм Светог Стефана Првовјенчаног у Алхамбри у Лос Анђелесу међу најлепшим који су православни Срби подигли у 20. вијеку, јуче навршио 75 година од освештања.

- У честитки коју сам упутио епископу Максиму, свештеницима, црквеноопштинским часницима и парохијанима, подсетио сам их да чувају свест о јединству нашег народа, особеностима наше културе и начина живота - навео је патријарх српски.

Патријарх Порфирије истиче не би било ни велелепног храма Светог Стефана Првовјенчаног у Алхамбри, а ни оног на Врачару, посвећеног његовом равноапостолном брату Сави да Срби у Америци нису имали такву свијест о јединству.

- Овог другог свакако не би било без учешћа православних Срба са северноамеричког континента, који су од осме деценије прошлог столећа дали апсолутно највећи допринос његовом подизању, на тај начин пројављујући свест да се и јединство народа изражава кроз саборност Цркве - написао је патријарх Порфирије.