latinica  ћирилица
11/10/2021 |  16:06 | Аутор: СРНА

Од данас БиХ међу ризичним земљама за Швајцарску

Швајцарска је од данас уврстила БиХ међу ризичне земље због развоја епидемиолошке ситуације, саопштено је из швајцарске Амбасаде у Сарајеву.

У саопштењу се прецизира да је за невакцинисане држављане трећих земаља које спадају међу ризичне улазак у Швајцарску могућ само у хитним случајевима.

- У том случају неопходно је добити такозвану лесе пропусницу. Образложене и оправдане упите могуће је послати на мејл /wien.cc@eda.admin.ch/. Листа са побројаним ситуацијама хитних случајева може се наћи на веб-страници Државног секретаријата за миграције међу ковид 19 директивама - истичу из Амбасаде Швајцарске.

Лицима која долазе из ризичне земље и даље је дозвољен улазак у Швајцарску ако се докаже да су имунизована признатом вакцином, сходно одлуци швајцарског Федералног завода за јавно здравство.

- У зависности од тога да ли се ради о држављанима ЕУ, држављанима чланица Европског удружења за слободну трговину /ЕФТА/ или држављанима других земаља за улазак у Швајцарску примјењују се различити прописи - напомињу из Амбасаде и додају да је Државни секретаријат за миграције Швајцарске надлежни орган у тој земљи.

Од приступања Швајцарске Шенгенском и Даблинском споразуму 12. децембра 2008. године, швајцарска представништва у иностранству могу издавати одређене врсте виза, зависно од сврхе планираног боравка у тој земљи.