latinica  ћирилица
11/10/2021 |  18:36 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Инспектори у бањалучкој Аквани затекли храну истеклог рока; Станивуковић све прећутао (ВИДЕО)

Одборници бањалучке скупштине од 60 тачака дневног реда током цјелодневног засједања размотрили су тек три па ће о Нацрту ребаланса буџета расправљати сутра.
Аквана (Фото: banjalucanke.com) -
Аквана (Фото: banjalucanke.com)

Умјесто о темама из дневног реда градоначелник Бањалуке - поново о кисеонику. Тврди да се Републичка управа за инспекцијске послове оглушила на извјештај здравствене инспекције, којим је утврђено, како каже, да се у требињској болници користи индустријски гас.

Ријеч је о Станивуковићевој неинформисаности, одговарају из Републичке инспекције.

Након вишечасовног засједања Градског парламента и мимо тачака дневног реда, градоначелник Станивуковић поново покреће питање кисеоника у требињској болници. Тврди да се пацијенти лијече техничким гасом, а да Републичка инспекција заташкава извјештај здравствене инспекције.

- Увидом у објекат болнице утврђено да набавља сав кисеоник, технички, индустријски од предузећа Гиље и тај користи искључиво у медицинске сврхе. Један кроз један је рекао републички здравствени инспектор и информисали су Матијевићку као главног републичког инспектора - ово је рекао Станивуковић.

С обзиром на то да добављач кисеоника, компанија "Милојевић Гиље Гас", није предочила дозволу за промет медицинских средстава, инспектор је првостепеним Рјешењем забранио даљу употребу наведених гасова, објашњавају из Републичког инспектората.

Болница Требиње је на првостепено Рјешење уложила жалбу другостепеном органу - Министарству здравља.

Да поступак још није завршен, подсјећају у Инспекторату, потврдио је и ресорни министар, након што је анализом кисеоника на УКЦ-у утврђена његова чистоћа:"С обзиром на наведено, било какве тврдње о ускраћивању информација јавности и непоступању инспекције, само су показатељ непознавања основних законских корака у управном поступку, неупућености и неинформисаности оних који такве информације износе."

Градска скупштина није мјесто за говор о кисеонику, јасна је одборница, иначе пулмолог Снежана Кутлешић Стевић. Кисеоник је, каже, исправан, и немојте застрашивати народ, зарад нечијих политичких интереса:"Долазимо у ситуацију да наши пацијенти одбијају терапију управо због тог страха и некакве фаме која се направила. Ја овим путем апелујем да се слушају љекари и да сигурно нећемо ни на један начин угрозити наше пацијенте."

Из Републичког инспектората подсјећају - Агенције за лијекове БиХ једина је овлашћена за надзор над тржиштем лијекова, а Законом су дефинисане процедуре о повлачењу производа у случају утврђеног постојања ризика.

То је у својим изјавама децидно навео и директор Агенције, Александар Золак.

Ипак, док Станивуковић пребацује надлежност на републички инспекторат, покривајући страначког колегу Александра Золака, прећуткује неисправност хране у градском предузећу Аквана.

Тамо је Републичка инспекција пронашла храну којој је истекао рок употребе, а која је, упркос томе, стављена у промет. И не само то:"Приликом инспекцијске контроле у контролисаном објекту утврђено је да се не врши узимање брисева са опреме, уређаја, прибора, радне површине, радне одјеће и руку ради контроле микробиолошке чистоће, те је и по том основу инспектор наложио да се обезбједи испитивање микробиолошке чистоће путем овлаштених испитних лабораторија у Републици Српској."

Станивуковић је знао да је у Аквани затечена неисправна храна, али овај пут није показивао фотографије из Акване као што је то био слулчај са кухињом УКЦ-а, иако се исправност хране у овој здравственој свакодневно контролише и није забиљежен случај тровања храном.

- Оно што сам ја информисан је то да је директор Акване кренуо по хијерархији да гледа од шефа кухиње, људи који су радили, конобара, и одговорних, мора се по хијерархији сносити одговорност - истиче градоначелник.

Подсјећања ради, директор Акване, Велибор Вукајловић, близак је градоначелников страначки колега, а којег је управо он поставио на ово мјесто.

Да ли ће Станивуковић и од Вукајловића тражити оставку и против њега поднијети пријаву, као што тражи одговорност и најављује пријаву против главног републичког инспектора, Милице Матијевић, није рекао.