latinica  ћирилица
11/10/2021 |  18:46 ⇒ 12/10/2021 | 07:42 | Аутор: СРНА

Делегације Парламената Српске и АП Војводине у посјети Суботици

Делегације Народне скупштине Републике Српске и Скупштине АП Војводине, предвођене предсједницима Недељком Чубриловићем и Иштваном Пастором, боравиле су данас у Суботици, чиме је званично почела дводневна посјета парламентараца из Српске покрајинском парламенту.
Делегација НСРС у посјети Скупштини АП Војводине (Фото: НСРС) -
Делегација НСРС у посјети Скупштини АП Војводине (Фото: НСРС)

Пред сутрашњу тематску седницу Скупштине АП Војводине посвећену обиљежавању деценије међупарламентарних односа Народне скупштине Републике Српске и покрајинског парламента, двије делегације су разговарале са градоначелником и предсједником Скупштине Града Суботица, представницима националних савјета и завичајних удружења из овог града, те посетиле Палић.

У Градској кући у Суботици, двије делегације угостили су градоначелник Стеван Бакић и предсједник Скупштине Града Суботица Балинт Пастор, који су госте упознали о привредним приликама, развојним и инвестиционим плановима овог града, туристичком и културном понудом, његовим хармоничним вишенационалним карактером, специфичностима и његовањем различитих култура, језика и традиција, неговањем културе сјећања.

На састанку је разговарано и о инвестиционим потенцијалима и могућностима привредне сарадње, а предсједник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је истакао да се интензивни и пријатељски однос Народне скупштине Републике Српске и Скупштине АП Војводине овом посјетом додатно учвршћује и грана.

Према његовим ријечима, ова посјета Суботици има за циљ да госте упозна са градом који је један од драгуља Војводине и примјер међунационачног склада и амбициозних стратешких планова за будућност.

Чубриловић је нагласио да овај парламент сарађује са великим бројем парламената, али да је сарадња са Скупштином АП Војводине посебно важна због блискости и великог броја грађана поријеклом из Републике Српске који живе у Војводини, односно породичних и пријатељских веза.

На састанку са предсједницима националних савјета мађарске, хрватске и буњевачке националне мањине Јене Хајналом, Јасном Војнић и Сузаном Кујунџић Остојић разговарано је о искуствима националних заједница у сарадњи са матичним државама, позитивној пракси у примјени Закона о националним савјетима националних мањина у Србији, као и о надлежностима и искуствима националних савјета у областима образовања, културе, информисања, језика и писма, програмима за младе, преноси РТВ Војводине.

Осим Пастора, делегацију Скупштине АП Војводине чинили су потпредсједници Дамир Зобеница, Александра Малетић, Немања Завишић и Александра Ђанковић, предсједници и представници посланичких група у тој скупштини Дмитар Станишић, Борис Новаковић, Бојан Баги, Горан Иванчевић и Марина Недељковић, предсједник Посланичке групе пријатељства и сарадње са Народном скупштином Републике Српске Александар Зиројевић, генерални секретар Никола Бањац и директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

Са предсједником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем, делегацију су чинили потпредсједници Жељка Стојичић, Соња Караџић–Јовичевић и Денис Шулић, посланици Душица Шолаја, Андреа Дорић, Срђан Мазалица и генерални секретар Небојша Згоњанин.