latinica  ћирилица
11/10/2021 |  18:51 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Да ли ће бити састанка политичке тројке? (ВИДЕО)

На спремност Милорада Додика да разговара са Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, али без странаца, како би се ријешила криза у БиХ, огласио се лидер СДА. Да су странци главни адут Изетбеговићу, потврдио је и данашњом изјавом, рекавши да без пријатеља из међународне заједнице, нема разговора.
Додик, Човић и Изетбеговић - Фото: РТРС
Додик, Човић и ИзетбеговићФото: РТРС

Милорад Додик је за разговор, без странаца. Бакир Изетбеговић одбија, све док је на сцени блокада и не жели без странаца. Драган Човић тражи начин. У најкраћем то су ставови лидера три највеће странке у БиХ о евентуалном састанку тројке. Да ли ће за исти сто, спекулише се од прошле седмице, када је Изетбеговић на страначком скупу изјавио да је одбио Додикову идеју да са њим и Човићем сједне за исти сто. Два дана послије, Изетбеговића је демантовао Додик.

- У овиру амбасадора Европске комисије затражено је да он организује и да буде посредник састанка мене, Изетбеговића и Човића. Ја сам рекао да пристајем на састанак само под условом да нема никога од странаца. Тако да је вјероватно он одбио тај састанак, али ја нисам заказивао никакав састанак - нагласио је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Да су представници Европске уније ипак ти који су тражили састанак, данас је потврдио и Бакир Изетбеговић. С друге стране, Драган Човић, након засједања предсједништва Хрватског народног сабора, потврдио је да је још прошле седмице имао одвојене састанке са Додиком и Изетбеговићем, и да се тражи начин да власт на заједничком нивоу профункционише, па и да се одржи састанак тројке.

- Нема неког великог искорака у договору, а ставови су отприлике тако, кад су те двије стране у питању постављене. Неко би желио искључиво са међународним представницима сједити, у другом би неко хито да искључиво ми сједимо - поручио је Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ.

О свему ће Човић поново на састанку са Изетбеговићем у сриједу. Судећи по данашњој изјави лидера СДА, нема много разлога за оптимизам. За разлику од Додика који не жели да састанку тројке посредују странци, Изетбеговић управо у њима види партнере, а било какву могућност да тројка сједне без странаца одбацује. Каже, за то је нужан престанак блокаде заједничких институција.

- Мислим да су нам ту неопходни пријатељи из међународне заједнице, јер пазите, овај проблем који ми сада имамо, то је проблем између ОХР-а и стране коју предводи Додик и власти у Републици Српској. Дакле, ОХР је задужен за конкретно рјешавање оваквих ситуација - нагласио је Бакир Итетбеговић, предсједник СДА.

А да је управо због рада странаца БиХ у стању у каквом јесте подсјетио је Милорад Додик. Каже, управо представници међународне заједнице нису били добронамјерни према Републици Српској и одбијали су да уваже став њених институција о штетном дјеловању ОХР-а и Уставног суда БиХ.

- Они и даље сматрају да треба да управљају нама. Ја то одбацујем и зато нисам хтио да у аранжману који креирају странци се нађем и са ким. Ево ја не зовем, али ћу прихватити сваки позив и Изетбеговића и Човића и било кога од лидера да разговарамо о актуелној ситуацији - додао је Додик.

А да је управо разговор страна унутар БиХ рецепт којим би се могло доћи до рјешења кризе, поручивано је и одмах по њеном настанку, након што су лидери парламентарних странака са сједиштем у Српској усагласили став да нема услова за доношење одлука српских представника у заједничким институцијама. Тај закључак један је од пет усвојених након одлуке Валентина Инцка да наметне измјене Кривичног закона БиХ и затворске казне за негирање геноцида. Чак и прије Инцковог потеза, званичници Српске позвали су на отворен разговор свих страна у БиХ о кључним проблемима, али без страних представника.