latinica  ћирилица
11/10/2021 |  19:13 ⇒ 19:24 | Аутор: Агенције

ФБиХ: Трећа доза вакцине за старије од 12 година са ослабљеним имунитетом

Стручно савјетодавно тијело за имунизацију (С СТ) Завода за јавно здравство Федерације Босне и Херцеговине препоручило је давање треће дозе вакцине против вируса корона за све особе изнад 12 година које имају озбиљно ослабљен имунитет.
Вакцинација  (Фото:Shutterstock.com) -
Вакцинација (Фото:Shutterstock.com)

Како је рекао Горан Черкез из Министарства здравства ФБиХ, ријеч је, поред осталих, о особама са примарном или стеченом имунодефицијенцијом, особама на имуносупресивној или имуномодулаторној терапији и особама које примају високе дозе стероида.

Черкез је истакао да Стручно савјетодавно тијело за имунизацију сматра да је приоритет обезбиједити континуиран и убрзан процес вакцинације и имунизацију према препорученом распореду доза још невакцинисаних особа.

Черкез је за телевизију Н1 навео да треба укључити мишљење специјалисте о времену апликације треће дозе, односно узети у обзир минималну имуносупресију, при чему је најмањи временски период за апликацију два мјесеца након друге дозе.

- За особе старије од 18 година са озбиљном имуносупресијом, ССТ за имунизацију препоручује да се за трећу дозу преферира мРНК-а вакцина, уз могућност за апликацију векторске или инактивиране вакцине код оних особа које су претходно примиле ове вакцине - рекао је Черкез.